"Italija sledeći put sama da rešava svoje probleme"

“Mi samo za solidarnost, ali ne u vidu bespovratne pomoći, već kredita", ponovio je stav Holandije premijer ove zemlje Mark Rute.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Emanuele Cremaschi
Getty Images/Emanuele Cremaschi

On je dodao da sledeći put kada se Italija nađe u situaciji, poput ove nakon pandemije, mora biti sprema da sama rešava svoje probleme”.

“Pomoć u vidu kredita zemljama poput Italije i Španije je logičnija, i analize evropske Komisije potvrđuju da dve zemlje najviše pogođene krizom nakon pandemije kovida 19, mogu izdržati nova zaduženja”, rekao je holandsi premijer, u intervjuu za italijanski list "Koriere dela Sera"

Njegove reči izazvale su oštre reakcije gotovo svih italijanskih partija, bez obzira na na ideološku orjentaciju, piše magazin onlajn “Juropo Tudaj”.

Premijer Đuzepe Konte je odgovorio u svom maniru, bez polemike: ”Italija će se izvući iz krize, tražimo načine i snagu”, reko je Konte.

List podseća da su zemlje EU dogovorile da Italiji nakon pandemije pomognu sa 750 milijardi evra bespovratne pmoći.

Reči holandskog premijera, piše magazin, potvrđuju da među zemljama Evropske Unije i dalje ne postoji čvrsto jedinstvo o načinu pomoći zemljama pogođenim pandemijom koronavirusa, o čemu konačnu odluku treba da donesu na sastanku premijera, zakazanom za 18 jul.

Magazin spekuliše da je predsednica Evropske Komisije Ursula Fon Der Lajen pozvala zemlje EU na pripremni sastanak, nardene sedmice, da bi osigurala njihovo jedinstvo u odlučivanju na predstojećem sastanku šefova vlada.

strana 1 od 565 idi na stranu