Specijalni sud ne može da deluje na Kosovu bez Euleksa

Specijalnom sudu na Kosovu bilo bi teško da vrši svoj mandat bez Euleksa.

Izvor: Kosovo online
Podeli

Ovo je za Kohu rekao neimenovani izvor koji je bio deo radne grupe koja je radila na zakonskim rešenjima koja regulišu rad tog suda, ali i evropske misije.

Razlog za takvu tvrdnju leži u činjenici da evropska misija pruža tom sudu logističku i operativnu podršku.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je pre pet dana da se kosovski predsednik Hašim Tači sumnjiči za ratne zločine, u vreme kada je odbio da vodi prepisku sa zvaničnim Briselom u vezi sa produženjem mandata Euleksa.

Neimenovani izvor lista tvrdi da bi bilo kakvo prekidanje saradnje institucija sa tom misijom u velikoj meri komplikovalo rad Specijalog suda.

“Postoji pokušaj uklanjanja veoma važne veze koja utiče na rad Specijalnog suda, a to je Euleks. Iako postoje pravne dileme za nastavak mandata te misije, biće teško sprovesti naredbe ili pristup informacijama, bilo da se radi o policiji ili čak na lokalnim sudovima ", rekao je taj izvor.

Pre pet dana Specijalizovano tužilaštvo izašlo je u javnost sa izjavom u kojoj je objavljeno da su u optužnici koja je podignuta Hašim Tači i Kadri Veselji optuženi za niz zločina protiv čovečnosti.

To je učinjeno uz obrazloženje da tužilaštvo veruje da su Tači i Veselji opstruirali rad suda i da pokušavaju da pokrenu kampanju za ukidanje zakona kojim je regulisan rad tog suda.

Specijalizovana veća i Specijalno tužilaštvo ranije su saopštili da će njihov mandat biti nastavljen “dok Savet Evropske unije ne obavesti Kosovo da su okončane istrage i završeni postupci pred tim sudom” kao i da “za nastavak mandata nisu potrebne posebne radnje, formalnosti ili obaveštenja”euleks

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu