"Hoti patuljak naspram Vučića"

Novinar britanskog "Ekonomista" i stručnjak za Balkan Tim Džuda govorio je o optužnici protiv Hašima Tačija i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: Glas Amerike
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Kushtrim Ternava
Ilustracija: EPA-EFE/ Kushtrim Ternava

Ako optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija bude potvrđena i on podnese ostavku, kao što je najavio, dijalog Srbije i Kosova će biti oslabljen, jer dve strane nemaju jednako snažne pregovarače, ocenio je Džuda.

Džuda za Glas Amrrike navodi i da je malo verovatno da će se sastanak, koji je zakaza, pa otkazan u Vašingtonu, na kraju održati, jer je situacija sa Tačijem neizvesna, a predsednički izbori u Americi sve bliže.

Mislim da će optužnica biti potvrđena, jer se na tome radi već 20 godina. Mislim da tužilac ne bi ni podigao optužnicu da nije prilično siguran da će biti potvrđena. I ne samo to, verujem da ima dovoljno dokaza i da pobedi na sudu, predočio je Džuda.

Džuda je istakao i da se postavlja pitanje održavanja sastanka u Parizu sredinom jula, odnosno da li će kancelarka Angela Merkel i predsednik Emanuel Makron želeti da budu viđeni sa Tačijem, da se sa njim rukuju.

Ako ne bude mogao da ide u Pariz, onda imamo problem. Imate gospodina Vučića i, bez želje da uvredim Hotija, on je u poređenju sa Aleksandrom Vučićem politički patuljak. I mislim da ovaj problem još nije rešen ni u Parizu, ni u Berlinu, Prištini ili Beogradu, smatra Džuda.

strana 1 od 80 idi na stranu