Crnogorski ministar: Ako bismo procenili da je bezbednost države ugrožena, alarmirali bismo NATO

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je da veruje da će Crna Gora naći političko rešenje za prevazilaženje trenutnih problema sa Srbijom

Izvor: CDM
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ xload
Ilustracija: Depositphotos/ xload

On je istakao da, ako bi procenili da je bezbednost države ugrožena u NATO-u, ima mehanizama koje bi mogla Crna Gora da koristi, prenosi portal CdM.

Na pitanje da li je Crna Gora stupila u kontakt sa NATO saveznicima u kontekstu narušene bezbednosne situacije u zemlji i uplitanja Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore Darmanović je naglasio da ne vidi da za tim postoji potreba.

“Ne vidimo da postoji potreba za nekim alarmiranjem u vezi sa trenutnim nesuglasicama koje trenutno imamo sa Srbijom. Ali, naravno
, ukoliko bi procenili da je vidno ugrožena bezbednost zemlje, postoje mnogi mehanizmi unutar NATO-a koji mogu da se koriste”, kazao je on na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem, prenosi crnogorski portal.

Crna Gora i Republika Hrvatska imaju sadržajne i prijateljske odnose, o čemu svedoče frekventni politički kontakti, intenzivna saradnja u okviru evropske agende, ali i savezništvo u NATO, ocenjeno je na sastanku ministara spoljnih poslova Crne Gore i Hrvatske Srđana Darmanovića i Gordana Grlića Radmana, koji boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da danas, na treću godišnjicu članstva u Alijansi, može konstatovati da je Crna Gora, zajedno sa saveznicima, sigurna i bezbedna država.

Zajednički je konstatovano da je međudržavna saradnja veoma razvijena u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture, te da postoji značajan potencijal za njeno dalje unapređenje, posebno u oblasti ekonomije. Pozdravljeno je savezništvo i intenzivna saradnja Crne Gore i Hrvatske u okviru NATO, te razmotreno pitanje otvaranja granica nakon pandemije koronavirusa, piše CdM.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnim temama na unutrašnjoj, ali i na globalnoj sceni, izazovima sa kojima se u tom kontekstu suočavamo, te konstatovali da je udruženim snagama potrebno sačuvati stabilnost i bezbednost regiona.

strana 1 od 158 idi na stranu