"Status kvo o Kosovu i Metohiji ne odgovara ni Beogradu ni Prištini"

Trenutna "status kvo" pozicija ne ide u korist ni Beogradu ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Pročitajte još:

Premijerka: Nismo ti koji biraju sa kim će razgovarati, pričaćemo sa svima

Dodao je a utisak EU da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora.

"Mogu da kažem da sam u Srbiji od premijerke i predsednika čuo da postoji jaka posvećenost ka uspešnosti dijaloga. U Prištini je formirana nova vlada i stekli smo utisak da postoji razumevanje potrebe da se ide napred", rekao je Fabrici odgovarajući na pitanje na čemu EU i izaslanik Miroslav Lajčak grade optizmizam da će dijalog biti nastavljen, ako se uzme u obzir nestabilna politička situacija u Prištini.

Fabirici je kazao da je Lajčak "veoma aktivan" u razgovorima sa Beogradom i Prištinom i da ima nameru da ih poseti, ali da do sada to nije bilo moguće zbog aktuelne situacije.

"Moramo da omogućimo da pregovarači urade svoj posao. Tačno je da treba imati optimizma da će se neke stvari zaista i dogoditi", rekao je Fabrici novinarima posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ambasadorima država čclanica EU u Srbiji.

Naglasio je da EU ostaje pri stavu da ne nameće rešenje kosovskog problema, već da je na Beogradu i Prištini da postignu dogovor koji bi, kako kaže, bio održiv i u skladu sa "njihovim unutrašnjim zakonodavstvima" i evropskim i međunarodnim pravom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu