Filipini odustali od Kine: Produžen vojni sporazum sa SAD

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte kritikovao vojni sporazum sa SAD kao "nefer".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Jes Aznar/Getty Images
Ilustracija: Jes Aznar/Getty Images

Ipak, vlada Filipina je odlučila da odustane od sklapanja novog savezništva sa Kinom i produži dugogodišnji vojni sporazum sa SAD, izvestio je Njujork Tajms.

Filipinski šef diplomatije Teodoro Loksin izjavio je sinoć da je diplomatskim kanalima obavestio Vašington o odluci vlade u Manili.

U saopštenju američke ambasade u Manili navodi se da je Bela kuća pozdravila preokret ističući da od "dugogodišnje vojne saradnje obe zemlje imaju koristi".

Takođe, SAD se nadaju brzom nastavku bliske saradnje sa Filipinima u sferi bezbednosti i odbrane.

Ovakav preokret analitičari tumače kao znak da su susedi Kine sve više zabrinuti zbog njenog vojnog jačanja, kao i da tu zabrinutost posebno dele Filipini, Vijetnam i Malezija, tri zemlje koje imaju nerešena teritorijalna pitanja sa Pekingom u Južnokineskom moru.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, politički analitičari smatraju da je promena političkog kursa Manile strateška pobeda za Ameriku ako se uzme u obzir da su Filipini jedini američki saveznik u Južnokineskom moru koje se nalazi na vitalnoj pomorskoj trgovinskoj ruti.

"S obzirom da je Peking tokom prošle godine saopštio da polaže istorijska prava na kontrolu vijetnamskih i malezijskih voda u Južnokineskom moru, Manila je mogla da zaključi da joj približavanje Pekingu neće koristiti u zaštiti nacionalnih interesa", ocenio je Tejlor Fravel, direktor programa i profesor studija bezbednosti na prestižnom bostonskom MIT.

strana 1 od 533 idi na stranu