Optužnica za pripremu ubistva Vukotića poslata optuženima

Viši sud u Beogradu utvrdio je formalnu ispravnost optužnice podnetu protiv četvorice okrivljenih u vezi sa pripremom ubistva Jovice Vukotića u decembru 2019.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Deposit photos/suwannnar1981.gmail.com
Ilustracija/Deposit photos/suwannnar1981.gmail.com

Prosledio je okrivljenima i braniocima na odgovor.

Okrivljeni i branioci imaju pravo da podnesu odgovor na optužnicu u roku od 8 dana od dana dostavljanja optužnice, nakon čega će odlučiti da li će je potvrditi, saopšteno ie iz Višeg suda.

Optuženi za pripremu Vukotićevog ubistva trovanjem hrane natrijum-cijanidom dok je boravio u Okružnom zatvoru u Beogradu su Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski i Nemanja Milutinović.

Ovoj trojici zajedno sa Nikolom Jovanovićem na teret se stavljaju i krivična dela i nedozvoljeno joružja i posebni slučajevi falsifikovanja isprava, jer je kod njih prilikom hapšenja pronađeno oružje, kao i lažni policijski prsluci sa oznakama UKP, kačketi i policijska značka, koja je ukradena još 2006.

Drakula se tereti i za napad na službeno lice jer je napao policajca.

Terete se da su natrijum cijanidom hteli da otruju Vukotića, za kojeg mediji pišu da je visoko rangirani pripadnik škaljarskog klana, dok je bio u Okružnom zatvoru u Beogradu gde je čekao odluku o izručenju Crnoj Gori.

Oni su obučeni u policijske uniforme presreli osobu blisku Vukotiću koja mu je obično donosila ručak u pritvor iz jednog beogradskog restorana.

Predstavljajući se kao policajci, presreli su tu osobu ali ona u tom trenutku nije imala hranu, već garderobu.

Zatražili su da provere šta se nalazi u paketu namenjenom Vukotiću, ali pošto je njegovoj poseti to bilo sumnjivo, odmah je prijavila nadležnima i usledilo je hapšenje.

Tada je u taksi vozilu u kojem su bili u trenutku hapšenja pronađen cijanid koji su hteli da mu stave u hranu koju svaki pritvorenik ima pravo da dobija od kuće ili iz restorana.

Vukotić je početkom februara izručen Crnoj Gori, gde se protiv njega vodi nekoliko istraga i nalazi se u pritvoru.

Pripremanje teškog ubistva je novi oblik tog krivičnog dela koji je u sprsko zakonodavstvo uvedeno prošle godine na predlog MUP-a, i primenjuje se od 1. decembra 2019. godine.

strana 1 od 71 idi na stranu