Tiodorović: Možemo očekivati da se ukinu mere

Član vladinog kriznog štaba za borbu protiv epidemije Branislav Tiodrović kaže da je veći broj zaraženih od koronavirusa rezultat masovnijeg testiranja građana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

On kaže da to nije pokazatelj pogoršanja epidemiološke situacije

Tiodorović napominje i da novooboleli uglavnom nemaju zdravstvene tegobe i radi se o asimptomatskim slučajevima.

"Ako testiramo, pronalazićemo slučajeve, odnosno obolele, i novi pozitivni na koronavirus uglavnom su asimptomatski slučajevi, nemaju znakove bolesti i takvih će biti sve više, da su se inficirali a da to ne znaju jer ne osećaju tegobe", objasnio je Tiodorović.

Takvih slučajeva, kaže, ima najviše na jugu Srbije, uglavnom po firmama, i dodaje da je važno da se uradi i kontrolni test kako bi se kasnije videlo da li su negativni na virus.

"Imamo smirivanje epidemiološke situacije i ne možemo očekivati tako brzo da više ne bude pozitivnih na kovid 19, bar za nekih petnaestak dana", kaže Tiodorović.

Veći broj zaraženih u odosu na jučerašnji dan ne znači da je stanje ozbiljnije nego juče, jer oni nemaju tešku kliničku sliku, navodi.

U Vranju jedan broj mladih ima bronhopneumoniju, ali se uspešno oporavljaju i njihovo stanje se prati. "To zu takozvani "džepovi" i možemo reći da će se to najverovatnije nastaviti kroz sporadične oblike oboljevanja tokom celog juna", rekao je epidemiolog.

U Srbiji u poslednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva od koronavirusa, a poslednji podaci pokazuju da je koronavirus potvrđen kod još 69 osoba.

Juče su bila 24 novozaražena koronom. Ovakva epidemiloška slika, kaže Tiodorović, karakteristična je u situacijama kada je epidemija na izdisaju i kada je virus manje agresivan.

"Možemo očekivati da se ukinu mere, ali ćemo nastaviti da skrećemo pažnju starijim osobama, hroničnim bolesnicima, trudnicama, porodiljama, i osobama sa oslabljenim imunitetomn da se čuvaju i pridržavaju mera i pravila", rekao je Tiodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 225 idi na stranu