"Pustite nas da dišemo"; Francuzi stali uz Amerikance VIDEO/FOTO

Pariz -- Nekoliko hiljada ljudi koji osuđuju policijsko nasilje okupilo se ispred suda u Parizu, javila je agencija Frans pres.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole
Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Agencija je dodala da je skup održan uprkos zabrani okupljanja, uvedenoj zbog pandemije.

Povod za pariski skup su protesti u SAD protiv policijske brutalnosti, a organizovao ga je odbor za podršku porodici Adame Traorea, 24-godišnjeg crnca koji je 2016. godine umro posle privođenja.

"Danas to nije borba porodice Traore, već borba svih nas. Danas kada se borimo za Džordža Flojda (Afroamerikanca ubijenog u SAD), borimo se za Adamu Traorea", izjavila je Asa Traore, njegova sestra na skupu tokom kojeg su demonstranti skandirali "Pobuna" i "Ceo svet mrzi policiju".

Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole
Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Asa Traore je rekla da je ono što se dešava u SAD "ođek onoga što se dešava u Francuskoj". Podsetila je da je njen brat Adama 19. jula 2016. godine umro u jednoj kasarni na periferiji Pariza, dva sata posle hapšenja.

Ta afera, koja se pretvorila simbol policijskog nasilja, postala je "bojno polje" stručnjaka. Prošle nedelje je sudska ekspertiza odbacila odgovornost žandarma, dok je danas objavljen drugi izveštaj koji je napravljen na zahtev porodice i u kojem se dovodi u pitanje tehnika žandarmerije prilikom privođenja.

Skup je održan uprkos zabrani pariske policijske prefekture zbog sanitarnih mera protiv širenja koronavirusa, ali i zbog straha od eventualnih nereda.

Policijski prefekt Pariza Didije Lalman je danas pre skupa rekao da policija nije ni nasilna ni rasistička.

Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole
Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

strana 1 od 533 idi na stranu