Moskva: Skandalizovani smo nasiljem američkih policajaca

Moskva -- Rusija je "skandalizovana" nasiljem američke policije protiv novinara, saopštilo je rusko Ministasrtvo spoljnih poslova.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Daily Memphian via AP
Foto: Tanjug/Daily Memphian via AP

Ona je prema navodima ministarstva napadnuta dok je izveštavala sa nereda koji potresaju SAD.

"Skandalizovani smo stalnim nasiljem koje američki policajci primenjuju protiv međunarodnih novinara koji pokrivaju demonstracije", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Moskva se posebno osvrnula na slučaj Nikole Rasel, saradnice ruske novinske agencije Spuntnjik koja je juče pogođena gumenim metkom koji je ispalila policija i koju je jedan policajac "bacio na zemlju i bukvalno izgazio", iako je pokazala novinarsku legitimaciju.

Ministarstvo je navelo da je novinarka zadobila brojne povrede.

Kako se navodi ta "skandalozna i ilegalna svirepost" se odvijala blizu Bele kuće u Vašingtonu.

"Konstatujemo sa zabrinutšću da se situacija sa pravima medija u SAD pogoršava iz dana u dan", navodi se u saopštenju i pozivaju američki zvaničnici da preduzmu mere da prekinu "samovoljno" policijsko ophođenje prema novinarima.

Američke gradove poslednjih nedelju dana potresaju neredi, pljačke i sukobi sa policijom od smrti afroamerikanca Džordža Flojda prilikom hapšenja. Demonstrati protestuju protiv rasizma, policijske brutalnosti i socijalnih nejednakosti.

strana 1 od 533 idi na stranu