"To je podmetnuto parče propagande"

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju reagovala je povodom albanskog filma "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA Kushtrim Ternava
Foto: EPA Kushtrim Ternava

Pročitajte još:

Film "Velika srpska istorijska obmana" uzburkao javnost: "Bezočno falsifikuju istorijske činjenice"

Kako se navodi u saopštenju, taj dokumentarni film koji je emitovan na albanskoj televiziji Top kanal podmuklo je i verovatno sa strane podmetnuto parče propagande koje treba da održi vatru sukoba između Srba i Albanaca.

"Razume se da Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na Kosovu i Metohiji, a verujemo da ni albanski narod, koji je ponosan na sopstvenu bogatu istoriju i tradiciju, nema potrebu da poseže za tuđom istorijom i tradicijom", navedeno je u saopštenju.

Uz ocenu da tu potrebu nastoje da generišu promoteri fašističkih velikoalbanskih ideja, kojima "otimanje tuđe istorije i tradicije jeste samo nešto što nadopunjuje otimanje tuđih teritorija" iz Kancelarije poručuju da pretpostavljaju da u ovom slučaju pomažu i određeni inostrani centri moći koji, kako kažu, na velikolbanski projekat gledaju kao na sredstvo za zadovoljenje sopstvenih ekspanzionističkih ciljeva.

"Srbija želi da u budućnosti i sa Albanijom i sa Albancima ima najbolje moguće odnose" navode u saopštenju uvereni da je potrebno zaustaviti "velikoalbanske propagandiste i falsifikatore istorije", kako bi i srpski i albanski narod mogli da imaju sigurnu i prosperitetnu budućnost.

strana 1 od 80 idi na stranu