"Nova mera je još štetnija od taksa"

Premijerka Ana Brnabić očekuje da će nova vlada u Prištini, na čelu sa Avdulahom Hotijem, ukinuti takse i vratiti se za pregovarački sto.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Brnabićeva je danas na pitanje o formiranju nove vlade u Prištini, koja bi mogla da bude izabrana na sutrašnjoj sednici parlamenta, rekla da očekuje normalnu komunikaciju, ekonomsko-trgovinsku saradnju i nastavak dijaloga.

"Na prvom mestu očekujem poštovanje svih sporazuma koje je Priština potpisala prethodnih godina, počev od CEFTA sporazuma i sporazuma o stabilizaciji i pridriživanju sa EU i povlačenje svih odluka koje štete našoj saradnji i koje su protivne slobodnom protoku robe, ljudi, usluga i kapitala", rekla je premijerka novinarima u Naučno-tehnološkom parku.

Upitana o tome što Priština stalno menja pravila kada je reč o prelasku preko administrativnih prelaza, Brnabićeva je rekla da joj nisu jasne mnoge stvari koje Priština radi, kao što joj, kako kaže, nije bila jasna odluka od 21. novembra 2018. godine kada su uvedene takse od 100 odsto.

Premijerka je kazala da ne razume ni uvođenje nove mere koja je, kako je ocenila, još štetnija od takse od 100 odsto.

"Pod tim taksama su morali da uvoze određene prozivode iz centralne Srbije, a ovo je potpuno zaustavljanje svih roba ne samo iz centralne Srbije, već i iz svih zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova i ne mogu da deklarišu svoje proizvode na taj način", rekla je Brnabićeva.

Izrazila je nadu da će Priština povući odluke koje su, kaže, političke i populističke i najviše štete Albanacima koji žive na KiM.

"Kao rezultat tih odluka skočile su maloprodajne cene, a trgovinski deficit im je najveći do sada. U svakom smislu pogoršavaju kvalitet života svih na KiM, pa i Albanaca", navela je Brnabićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 80 idi na stranu