"Srpskim tablicama potrebna posebna dozvola i za tranzit kroz Kosovo" VIDEO

Dok se putnički saobraćaj odvija nesmetano i bez zastoja, na administrativnom prelazu Jarinje od juče je gotovo potpuno obustavljen teretni saobraćaj.

Izvor: Tanjug
Podeli

Mere reciprociteta, koje je uvela odlazeća kosovska vlada na čijem je čelu Aljbin Kurti, postavile su rampu za sve proizvode i robu iz Srbije na čijim propratnim papirima i deklaracijama nema natpisa "Republika Kosovo“.

Ipak, već dva dana u koloni koja je duga nekoliko kilometara i koja je iz minuta u minut sve duža, čekaju i vozači koji ne prevoze robu srpskog porekla, ali imaju srpske registarske oznake.

"Od juče čekam kako bih prešao preko prelaza i istovario robu koju iz Slovenije vozim za Kosovo. Rečeno mi je da moram da imam neku dozvolu za kamion koju izdaje Kancelarija oficira za vezu u Beogradu. Gazda je tamo poslao mejl, zvali smo i na neke telefone, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor", kaže za Kosovo onlajn Goran Radaković iz Čačka koji već godinama dovozi robu na Kosovo.

U sličnom problemu našao se i njegov kolega iz Novog Pazara koji je robu utovario u Poljskoj i koji više od 20 sati čeka na Jarinju. Kaže da su problem srpske registarske oznake.

"Ne daju nam da prođemo zbog srpskih tablica na kamionu. Traže nam neku najavu, od nekog oficira za vezu, ali nam niko još nije dao tačnu informacijiju. Ne znamo šta će biti dalje“, rekao je ogorčeno Iljaz Leković iz Novog Pazara.

On kaže da na robi koju vozi, kao ni na propratnoj dokumentaciji nema natpisa "Kosovo Republike“ i ističe da bi u suprotnom imao problema prilikom ulaska u Srbiju.

"Kada bih to imao na papirima, ne bih mogao da uđem u Srbiju, npr. na Horgošu me sa tim papirima ne bi pustili“, kategoričan je Leković.

Problema sa prolaskom na administrativnom prelazu Jarinje imaju i vozači koji planiraju samo da prođu tranzitno kroz Kosovo.

Vlasnik prevozničke firme Emir Islamović iz Novog Pazara već gotovo 30 sati pokušava da nađe rešenje kako bi njegovi kamioni nastavili do željene destinacije.

"Od juče ujutru od deset sati vozilo koje samo tranzitno prolazi kroz Kosovo čeka na prolazak za Albaniju. Tu su nam još tri-četiri kamiona koja prevoze robu iz Hrvatske i imaju istovar na Kosovo. Rekli su nam da čekaju da im stigne neka najava koju smo mi tražili od sinoć, ali to još nismo dobili i tako da se nalazimo u nezavidnoj situaciji.

Velika se gužva stvorila, ali nas plaši to što ni carinici ni mi ne znamo kako da se reši ovaj problem. Mi tražimo objašnjenje kako bi nastavili dalje svoj put. Na mejl koji su nam dali mi šaljemo najavu za vozila i molbu za prolazak, ali najčešći odgovor je da oni ne znaju ništa“, kaže on za Kosovo onlajn.

Nepotpune informacije muče i Vladimira Stankovića iz Čačka.

"Strepim da će mi se, ukoliko ne budem uskoro prošao preko administrativnog prelaza, pokvariti mlečni proizvodi koje vozim za Albaniju. Od juče čekam bez jasnih uputstava kako mogu da nastavim dalje. Rekli su nam da nam treba neka dozvola za kamion, dali su na mejl na koji da to tražimo, ali za sada nema bilo kakve povratne informacije“, napominje Stanković za naš portal.

Tokom boravka ekipe portala Kosovo onlajn na administrativnom prelazu Jarinje prolazak je bio moguć samo prevoznicima koji su vozili robu stranog porekla i koji su imali inostrane registarske tablice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 80 idi na stranu