Ne nose maske, grle se, izlaze u vreme policijskog časa – da li za političare važe ista pravila?

U nekoliko zemalja zabeleženo je kako političari ne poštuju restriktivne mere uvedene radi smanjenja širenja koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ microgen
Ilustracija: Depositphotos/ microgen

Slučaj Dominika Kamingsa, glavnog savetnika britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je za vreme zabrane kretanja zbog koronavirusa sa porodicom otputovao iz Londona na sever Engleske, izazvao je burne reakcije u britanskoj javnosti, a slični primeri zabeleženi su u još nekoliko evropskih zemalja.

To je, kako u analizi navodi Juronjuz, nametnulo pitanje: Da li za vladajuće elite važe jedna pravila, a za običan svet druga?

Osim gnevnih građana i predstavnika opozicije, Kamingsovu ostavku zatražilo je i četrdesetak poslanika Džonsonove Konzervativne stranke, koja ovih dana beleži rekordan pad popularnosti, ali i nekoliko biskupa Anglikanske crkve.

Pre nego što je u Britaniji kulminirao ovaj skandal, u Republici Irskoj pojavile su se fotografije premijera Lea Varadkara na kojima se vidi kako on za vreme restriktivnih mera sa partnerom i prijateljima uživa u pikniku u jednom parku, posle čega je kritikovan da time potencijalno daje loš primer građanima.

Austrijski predsednik sa suprugom otišao u restoran

Austrijski predsednik Aleksander van der Belen bio je prinuđen da se javno izvini zbog toga što su posle odlaska u jedan restoran on i njegova supruga prekršili policijski cas, a i premijer Sebastijan Kurc morao je da uputi izvinjenje zbog toga što nije nosio zaštitnu masku dok se tokom posete jednom selu u blizini granice sa Nemačkom nalazio u grupi ljudi.

Lider stranke u Nemačkoj se grlio sa prijateljem

U Nemačkoj je lider liberalne stranke FDP Kristijan Lindner viđen je kako se u restoranu grli sa prijateljem, očigledno ignorišući opasnost od zaraze, posle čega je javno priznao grešku.

Predsednik Poljske ne nosi zaštitnu masku

U Poljskoj na svečanosti u znak sećanja na žrtve avionskog udesa kod Smolenska, u kojem je 2010. godine stradao i tadašnji predsednik Leh Kačinski, premijer Mateuš Moravjecki nije nosio masku, što je u javnosti okarakterisano kao kršenje jednog od pravila uvedenih zbog pandemije.

Premijer Holandije svetao primer

Čini se da je među nosiocima javnih funkcija spisak prekršilaca restriktivnih mera sve duži, a suprotan primer svakako predstavlja holandski premijer Mark Rute, koji, pridržavajući se pravila o zabrani poseta domovima za negu starih lica, nije otišao da vidi svoju majku koja je bila na samrti, navodi Juronjuz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu