"Kada ne mogu da zamere nešto Makronu ili Kurcu, biće - hajde da zgazimo Vučića" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas u Beogradu na međunarodnoj konferenciji "Svet posle virusa korona".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Vučić je rekao da je vreme da govorimo otvorenije o dve stvari: kako sagledavamo odnose u svetu, a druga je pozicija Srbije u budućnosti i kako ćemo reagovati na političke, ekonomske i zdravstvene izazove.

"Danima i nedeljama pravio sam analize svega što se dogodilo i šta bi moglo da se dogodi. Pred nama su izazovi", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, u prethodnih šest meseci se više stvari promenilo, nego u prethodnih 20 do 30 godina.

"Tih šest meseci doneli su drastične i dramatične promene u svetu geopolitike i ekonomskoj snazi i onome kakav će uticaj pojedine zemlje, blokovi i regioni imati na događaje u svetu u budućnosti", ocenio je on.

Vučić je ukazao na to kako je pandemija uticala na ekonomiju i ocenio da uz veliku snagu iz pandemije izlaze Nemačka i Kina.

"Kina je prva uspela da se izbori sa pandemijom, i ima želju da nastavi ono što je bila američka želja - to je globalizacija i preuzimanje pozicije ključnog igrača u globalizaciji. Uspela je da pokaže dozu solidarnosti koju mnogi nisu mogli da pokažu", rekao je Vučić.

On je ukazao na to kolike su posledice pandemije u SAD, ali je ocenio da će se brže nego male zemlje ekonomski oporaviti.

"U tim uslovima govoreći u političkom, ekonomskom i vojnom smislu izdvajaju se SAD, Kina, Evropa, pre svega Nemačka i Rusija", kazao je Vučić i dodao da veći nivo solidarnosti možemo očekivati od tih zemalja.

Vučić je kazao da prvi ukazuje na takvu poziciju sila u svetu i dodao da kao Srbija nećemo prihvatiti ulogu da slušamo, ma koliko smo mali.

"Dok je Srbija bila apsolutno najneuspešnija, kada smo sa prosečnom platom zaostajali za CG, BiH tada Srbija nikome nije smetala", kazao je on.

Govoreći o situaciji u regionu, Vučić je kazao da je ideja o putovanju samo uz ličnu kartu propala, jer nije "imala tutora".

"Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju Kosova i Metohije, sve svetske i regionalne sile. A kada bismo mi rekli jednu reč o njima, rekli bi da se mešamo u unutrašnje stvari", rekao je Vučić.

On je kazao da je njegova krivica u tome što nije smeo zbog istorije da sakrije prezir prema onima koji su pokazali takav stav prema Srbiji.

"Dok sam predsednik tako ću se odnostiti prema svima koji misle da smo otirač o koji mogu svoje prljave noge da obrišu, da ga gaze i kažu da treba da budemo zadovoljni kako se divno odnose prema nama", rekao je Vučić i dodao da nije mogao da kaže sve što misli, jer je predsednik Srbije.

"Za nas je strašno važno da gledamo šta se zbiva oko nas", poručio je Vučić.

Ipak, zaključio je da Srbija ima svoj strateški put u Evropsku uniju.

"Mi ostajemo na svom putu za Evropsku uniju, sarađivaćemo sa Kinom", rekao je on i dodao da će ubuduće odgovoriti svima koji mu zamere na toj saradnji.

On je dodao da je potrebno da se "maknemo iz senke velikih".

"Kada ne mogu da zamere nešto Makronu ili Kurcu, biće - hajde da zgazimo Vučića. Nije meni problem što sam lično tu, nego što posledice oseća Srbija", zaključio je on.

Konferencija se održava u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", a kako su najavili organizatori, kroz tri tematska panela biće posvećena analiziranju geopolitičkih, ekonomskih i zdravstvenih aspekata pandemije koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu