Rigorozne mere u Španiji posle nedelju dana počele da daje rezultate

Madrid -- Nakon nedelju dana od uvođenja rigoroznijih mera u Španiji, te mere počinju da daju rezultate, kaže ambasadorka Srbije Katarina Lalić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Pabo Blazquez Dominguez
Foto: Getty Pabo Blazquez Dominguez

Ona dodaje da još oko 70-80 građana Srbije, koji su se zatekli u Španiji kada je izbila pandemija žele da se vrate, i da Ambasada ulaže maksimalne napore da im pomogne.

Lalić je ponovila da srpska dijaspora u Španiji zvanično broji oko 3. 000 ljudi, a nezvanično oko 5. 000, kao i da su ranije nezvanično čuli da ima zaražnih građana Srbije, i da su se oni već izlečili.

Lalić je juče rekla da podaci za taj dan pokazuju da u toj zemlji ima 140.510 zaraženih, dok je u poslednjih 24 sata preminulo još 743 osobe, ukupno 13.789.

"Generalno, nakon tri i po nedelje vanrednog stanja i nedelju dana od uvođenja rigoroznijih mera, one počinju da daju rezultata. Procenat rasta broja zaraženih pada, broj mrtvih u jednom danu beleži pad u odnosu na prethodnih nedelju dana. Krivulja se polako stabilizuje i svi se nadaju da se bliže njenom vrhu", rekla je Lalić.

Ona je istakla da je u jedinicama intenzivne nege danas 7.069 zaraženih, a na taj podatak se, kaže, posebno obraća pažnja.

"To je ključan podatak zato što su to najteži pacijenti. Ta cifra je važna, jer to ustvari pokazuje koji je pritisak na zdravstvo", kaže Lalić.

Dodaje da je Španija, koja ima 47 miliona stanovnika, pre izbijanja pandemije imala 6. 000 intenzivnih jedinica, a sada pokušali da dupliraju taj broj.

"Ono što ohrabruje je da je zabeleženo 43.000 otpusta iz bolnice", dodala je Lalić. Ambasadorka ističe da je špansko zdravstvo i dalje pod velikim pritiskom, i dalje se prave improvizovane bolnice, treća mrtvačnica…, ali, polako počinje da pristiže medicinska oprema.

Lalić navodi i da Španija počinje da se okreće domaćem tržištu i počinje sama da proizvodi medicinsku opremu, maske.

"Ohrabrujuć je podatak da počinju da se aktiviraju pogoni nekih fabrika, autoindustrije. Seat će početi da proizvodi respiratore i nadaju se da bi u periodu od 10-ak dana mogli da krenu sa proizvodnjim oko 300 respiratora dnevno, i za nekoliko nedelja se nadaju da će biti oko 5.000 dodatnih respiratora", rekla je Lalić. Prema njenim rečima, novina u pristupu prema pandemiji je što se sada stavlja akcenat na masovno testiranje.

"Najavljuju se masovna testiranja, kao i mogućnost da se, nakon tih testiranja, lica koja su pozitivna, a nemaju simptome, takođe izoluju u posebne objekte. Za to se sada traže objekti, hale, testiranja… gde bi se nakon testiranja smestila ta lica", kaže Lalić.

Više to ne bi bila kućna izolacija, već izolacija u posebnim objektima, onih koji su pozitivni, a koji nemaju ili imaju blage simptome, dodala je ona.

Lalić takođe ističe da će španska vlada zatražiti produženje vanrednog stanja do 26. aprila.

Ona je navela da Ambasada u skladu sa procedurama registruje naše građane koji su se zatekli u Španiji kada je izbila pandemija, te da je primetno da je taj broj u padu.

"Imamo 70 - 80 njih koji su još u Španiji. Ulažemo maksimalne napore da im pomognemo, ali procedure su jako komplikovane za povratak u zemlju", dodala je Lalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 530 idi na stranu