Na Infektivnoj klinici 80 bolesnika, 11 na respiratoru

Goran Stevanović je, gostujući u Dnenviku RTS-a rekao da na klinici gde je on direktor trenutno nalazi 80 bolesnika i da je njih 11 na respiratoru.

Izvor: RTS
Podeli
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goran Stevanović je rekao za RTS da su današnje brojke koje pokazuju broj oblelih nešto manje nego jučerašnje ali da smo tek na početku ida moramo da se trudimo da te brojeve smanjimo.

Pojašnjava da Klinika ne radi punim kapacitetom jer tu stižu najteži bolesnici i mora da postoji rezerva.

"Naše smene su danima, nedeljama trostruko povećane. U toku noći je na različitim pozicijama i do 40 zaposlenih", rekao je Stevnović.

Navodi da imaju pacijente svih životnih dobi ali da je uglavnom reč o osobama starije i srednje dobi.

Stevanović je rekao da je cilj struke koji je naišao na podršku sistema da se epidemija zaravni, odnosn da se njeno trajanje produži i da broj oblelih po danima bude manji.

"Cilj je da imamo epidemiju osam, devet, deset ili 11 nedelja, a ne desetine hiljada obolelih unutar 15 dana", rekao je Stevanović.

Objašnjava da se borimo sa nepoznatim virusom koji je prvi put na našem terenu i kojem malo znamo bez obzira na radove i iskustva drugih.

"Svaki dobijeni dan je ogromna pobeda i podstrek da se ide dalje. Ne smemo da se opuštamo i da mislim oda se za 15 ili 20 dana sve završava", rekao je Stevanović.

Ističe da bi to mogli da kažemo kada bi apsolutno svi poštovali mere, ali da svi znaju da to nije slučaj. Spremni smo za najgori scenario

Napominje da su cifre u Srbiji u odnosu na zemlje kao ššto su Italija i Španija deset puta bolje za četvrtu ili petu nedelju ali da to ne znači da treba da se opustimo jer je i dalje suviše ljudi na ulicama, i dalje postoje okupljanja i potencijalni rezervoari infekcije koji pokušavaju da se sakriju i koji su neodgovorni i prema sebi i prema drugima.

Goran Stevanović ističe da su se epidemiolozi, infektolozi i ceo sistem spremili na najgori mogući scenario i da će svi biti srećni ako se on ne desi.

Dodaje da je svaki izgubljeni život ogromna tragedija i da je virus definitivno opasan. Da li je opasniji od nekih drugih, kaže Stevanović, znaćće se kada ga dobro upoznamo za dve ili tri godine.

Kaže da su dve kategorije stanovništva posebno rizične. Prva su stare osobe i hronični bolesnici za koje je svaka bolest opasna.

Druga kategorija su mladi i zdravi koji misle da će virus proći pored njih i da mogu da se izbore sa svakom bolešću na nogama. Oni se ne javljaju dovoljno rano.

Direktor Infektivne klinike KCS je rekao da je ideja masovnog testiranja i otvaranja ambulanti da svako ko ima tegobe koje liče na Kovid-19 bude pregledan i da se uradi trijaža, a da se najveći broj pacijenata otkrije u ranoj fazi bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu