Održan sastanak sa ruskim lekarima na VMA, sutra počinju sa radom

Na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu održan je sastanak u vezi sa angažovanjem ruskih vojnih stručnjaka koji su juče i danas stigli iz Moskve.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA Philipp Guelland
Foto: EPA Philipp Guelland

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva zdravlja Srbije, a sa ruske strane oficiri štaba operativne grupe koja je stigla u Beograd.

Sačinjen je plan rada, određena su naselja i objekte gde će biti angažovani ruski lekari i jedinice RHB zaštite.

Planirano je da timovi lekara i medicinskih sestara obuče srpske lekare koji direktno rade sa pacijentima obolelim od virusa korona i da im pruže pomoć u organizaciji lečenja i karantina.

Kako je predviđeno, dve ekipe lekara će ostati da rade u Beogradu, gde je situacija najsloženija. Pet ekipa će biti upućeno u Niš, Kikindu, Valjevo i Ćupriju, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Planirano je da stručnjaci za RHB zaštitu i još jedan tim lekara bude upućen u Bačku Topolu, gde se u izolaciji nalaze srpski vojnici koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

Dve grupe stručnjaka za RHB zaštitu će biti angažovane u Ginekološko-akušerskoj bolnici „Narodni front“ i Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“ u Beogradu.

Gosti iz Rusije su informisani o aktuelnoj situaciji u Srbiji, kao i merama koje je država preduzela u borbi protiv širenja virusa korona, a zamenik načelnika Generalštaba vojske RS, general-major petar Cvetković i državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Tekić zahvalili su se general-majoru Mihailu Černišovu na tome što je Rusija ukazala pomoć Srbiji.

Iz Rusije u Srbiju je juče i danas sletelo 11 ruskih aviona Il-76 sa timovima lekara i stručnjaka, opremom i tehnikom kako bi pružili pomoć u borbi protiv virusa korona.

U Srbiji ima ukupno 1.624 zaraženih, a preminulo je do sada 44.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu