"Građani Kosova zapanjeni padom vlade u vreme pandemije koronavirusa"

Borbe za unutrašnju vlast, sukobi oko rukovođenja situacijom sa koronavirusom i spoljnopolitički rascep između SAD i Evrope srušili su kosovsku vladu.

Izvor: Kosovo online
Podeli

I to u trenutku kad je potreban odgovor na pandemiju, piše britanski Gardijan.

Gardijan u članku sa vestima o smeni kosovskog premijera Aljbina Kurtija navodi da su građani Kosova zapanjeni postupcima političara, prenosi Koha.

Vlada Aljbina Kurtija je sinoć pala, nakon izglasavanja predloga o nepoverenju koji je dobio 82 glasa "za", prenosi "Kosovo onlajn".

"Ljudi su izuzetno frustrirani i nervozni zbog onoga što se događa - to vide kao sebičnost stranaka i lidera koji su odlučili da se bave vladom u ovom trenutku kada svi treba da se bavimo problemom koronavirusa", rekao je za Gardijan glavni urednik Kohe Agron Bajrami.

Britanski list dalje napominje da je nova politička kriza vrhunac borbe između kosovskog predsednika Hašima Tačija i premijera Aljbina Kurtija, koji je pobedio na oktobarskim izborima.

Takođe se pominje sukob koji je Kurti imao sa svojim bivšim partnerom Demokratskim savezom Kosova, posle smene ministra unutrašnjih poslova Agima Veljijua, jer nije bio na liniji sa političkim stavovima vlade o koronavirusu, već je podržao inicijativu Tačija za proglašenje vanrednog stanja.

Kako piše Gardijan, bitka je potekla sa lokala, ali je podstaknuta podelom između Evrope i SAD, pri čemu je administracija američkog predsednika Donalda Trampa odlučna da brzo postigne sporazum između Kosova i Srbije.

Bela kuća se ove godine zalagala za dogovor koji bi mogao biti posmatran kao trijumf Trampove diplomatije, dok je EU takođe za pregovore, ali je više zabrinuta zbog sporazuma koji bi mogao da uključi razmene teritorija, navodi Koha.

Tenzije su se, kako se dalje navodi, pojavile pre glasanja o nepoverenju, kada su evropske države govorile protiv glasanja, dok je američki ambasador podržao to pitanje.

Britanski list piše i da su bitku protiv koronavirusa ometali politički sukobi, što je među građanima donelo konfuziju.

U ponedeljak, Kurtijeva vlada je najavila nove mere zabrane kretanja građana u određene sate, dok je Tači pozvao na ignorisanje mera koje je nazvao antiustavnim.

Pomenuto je i da bi Kosovo trebalo da održi nove izbore u roku od 45 dana, ali koji sada izgledaju nemoguće zbog pandemije koronavirusa.

Druga opcija, prema Gardijanu, jeste da predsednik pozove lidera najveće stranke da formira novu vladu, u ovom slučaju pokret Samoopredeljenja Aljbina Kurtija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu