Epidemiolog: Sledeća nedelja će biti teška, poboljšanje krajem aprila

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović očekuje da će krajem apila doći do znatnijeg pada u broju obolelih od koronavirusa u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustraicija: EPA-EFE/VINCENT JANNINK
Ilustraicija: EPA-EFE/VINCENT JANNINK

"Ako izdržimo naredne dve nedelje, znači da ćemo moći dobro da se nosimo sve do kraja aprila, kada očekujemo da će doći do jednog znatnijeg pada, a u maju očekujemo sporadične slučajeve", rekao je Tiodorović za "Blic".

On je ocenio da se u ovom trenutku držimo dobro, iako iz dana u dan imamo sve više obolelih, a počeli smo da beležimo i smrtne slučajeve.

"Sledeća nedelja biće teška, ali ako izdržimo disciplinovano još 15 dana, tada možemo reći da smo na dobrom putu da neprijatelja uhvatimo za rogove", rekao je Tiodorović.

On je dodao da se očekuje sve više potvrđenih slučajeva koronavirusa, ali je ukazao da sada postoiji drugačija strategija, da će se testirati veći broj ljudi i da će lakše oboleli odmah biti izolovani u halama, čime će se, kako je naveo, sprečiti širenje virusa i steći jasnija slika o tačnom broju obolelih.

"Svestan sam da je teško davati prognoze, pogotovo kada nemate sve podatke, jer mi smo sada testirali mali broj ljudi, teške bolesnike, a sada kada imamo mogućnosti za masovno testiranje, bićemo u prednosti. Sada to rade i domovi zdravlja i sve će ići mnogo brže", rekao je Tiodorović.

On je naglasio da Srbija ne može da se poredi sa Kinom, gde su, kako kaže, stvari vrlo specifične i ogroman je broj stanovnika.

"Ne bih nas poredio ni sa Italijom ni sa Španijom, možda je najbolja paralela sa Švajcarskom, i po broju stanovnika i po kretanju oboleih. Kinezu su nam rekli da nas oni porede sa jednom svojom pokrajinom, tu smo slični po broju stanovnika, po kretanju broja obolelih i umrlih, i oni su tamo za 29 dana suzbili epidemiju. Posle tog perioda nisu imali više obolele, ali su na snazi bile i dalje rigorozne mere, koje mi ovde počinjemo da primenjujemo", poručio je Tiodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu