Treća žrtva koronavirusa u Srbiji, počinju masovna testiranja VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je treća žrtva preminula u Srbiji od koronavirusa.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Getty Images/Justin Sullivan
Ilustracija: Getty Images/Justin Sullivan

On je rekao da se radi o starijoj osobi. U pitanju je žena stara 60 godina koja nije imala tešku kliničku sliku i bila je u KBC Dragiša Mišović.

Predsednik Vučić je najavio nove mere koje će biti donete u Srbiji povodom koronavirusa.

"Krenućemo na masovna testiranja, očekujte da ona počnu za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih par dana, a u međuvremenu ćemo dobiti još testova", rekao je Vučić.

Copy: BIG Koronavirus u Srbiji (b92.net)
Infogram

On je objasnio i zašto se nove mere preduzimaju.

"To je kao kad imate gangrenu na nozi i svaki dan uspešno odsecate po milimetar gangrene, a ona se širi. Zato je cilj da obuhvatimo što više ljudi. Kada to uradimo zahvatićemo deo gotovo zdravog tkiva. Kada to uradimo, organizam će biti zdrav", objasnio je Vučić

On je istakao da stručnjaci iz Kine ne smatraju da treba produžavati policijski čas, ali da je neophodna disciplinovanost kod građana.

"Dovoljno je da 21 od 27 dana sedimo kod kuće. Samo od nas zavisi. Ako ne budemo disciplinovani, nikada neće biti kraj", rekao je Vučić.

On je najavio i proizvodnju hlorokina, leka koji bi mogao biti koristan za lečenje koronavirusa.

Vučić je istakao da se Srbija možda nalazi u društvu zemalja sa najvećim brojem respiratora, za koje kaže da na tržištu "vrede kao suvo zlato".

"Kinezi su nam dali značajnu količinu. Neke smo i kupili od njih. Između 26.000 i 40.000 je cena respiratora. Danas ih na tržištu nema, ni onih skupljih, a oni spasavaju živote", rekao je Vučić

On je rekao i da se očekuje da će Srbija od sledeće nedelje imati 20 miliona zaštitnih maski.

Takođe, govoreći o isplaćivanju martovske penzije, Vučić je rekao da ona neće biti isplaćivana u dva dela, nego jednom 10. aprila, zajedno sa 4.000 dinara pomoći.

Vučić je rekao da je razgovarao sa Miloradom Dodikom, kao i da je Republika Srpska zvanično tražila pomoć od Srbije. On je najavio da će Srbija pomoći koliiko bude mogla.

On je najavio da je razgovarao sa kineskim stručnjacima o tome da se pojedini gradovi koji su žarišta, a pre svega pojedine opštine u Beogradu, izoluju.

"Ali o tom potom. Sve odluke ćemo donositi tako što ćemo se prvo konsultovati sa kineskim stručnjacima", rekao je on.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će biti spremno 3.000 kreveta kako bi i oni sa lakšom kliničkom slikom bili odmah zbrinuti, što na Sajmu ili u Studentskom gradu.

On je prokomentarisao broj penzionera koji se okuplja tokom vremena od četiri ujutru, ostavljenog za njih kako bi nabavili namirnice.

"U Beogradu je izašlo od 4 ujutru 45.000 penzionera, ostaće to vreme, ako nam kineski lekari ne kažu drugačije. Ja bih voleo da je taj broj bio mnogo manji", rekao je on.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo zahvalila se predsedniku na poverenju Srbije Kini i njihovim stručnjacima.

Ona je rekla da su kineski stručnjaci već posetili neke od važnih institucija u Srbiji, kao i da će Kina uputiti dodatnu pomoć Srbiji.

"Glavni deo pomoći od kineske vlade je stigla u Beograd, još stiže u toku nedelje", rekla je Čen Bo.

Čen Bo najavila dodatnu pomoć iz Kine

Ona je rekla da su kineski stručnjaci već posetili neke od važnih institucija u Srbiji, kao i da će Kina uputiti dodatnu pomoć Srbiji.

"Glavni deo pomoći od kineske vlade je stigla u Beograd, još stiže u toku nedelje", rekla je Čen Bo.

Lončar o trećoj žrtvi u Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za medije da je treća žrtva koronavirusa u Srbiji, žena stara 60 godina, imala naglo pogoršanje. Tu su bili lekari, međutim, mere nisu dale rezultata.

Nije imala udružena oboljenja, jeste bila pozitivna na koronavirus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu