"Nema rukovanja": Netanjahuov strah od koronavirusa raste VIDEO

Premijer Izraela prestao je da se rukuje tokom izborne kampanje, što se smatra znakom da raste zabrinutost zvaničnika od izbijanja zaraze koronavirusa.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images/Pool
Getty Images/Pool

Za vreme današnje posete svetilištu Pećina patrijarha u Hebronu Netanjahu je snimljen kako odbija da se rukuje s ljudima koje je sreo u tom gradu na Zapadnoj obali.

Na snimku se vidi da mu je na svetilištu neko pružio ruku, ali izraelski premijer nije ispružio svoju i čulo se kako jedan od njegovih savetnika kaže: "Nema rukovanja".

Pomalo postiđen Netanjahu se naklonio i rekao "Namaste", što je uobičajeni hindu pozdrav, navode izraelski mediji. Iz pozadine se čulo kako Netanjahuova supruga Sara kaže da je odluka o uzdržavanju od rukovanja zapravo "instrukcija vlade".

Međutim, izvori bliski Netanjahuovoj kampanji su rekli da je sam Netanjahu doneo tu "odgovornu" odluku, jer se svakodnevno sastaje sa hiljadama aktivista pred izbore u ponedeljak.

Pećina patrijarha je jedno od mesta koje su nedavno obišli južnokorejski turisti u okviru posete Izraelu, a kod nekih od njih je kasnije, po povratku u domovinu, otkriven virus korona.

Strah od virusa dospeo je u najviše instance donošenja odluka u Izraelu. Jedan izraelski general, savetnik ministra odbrane, nije prisustvovao sastancima održanim zbog nasilja koje je ovih dana izbilo u Gazi jer mu se ćerka vratila iz Tajlanda sa prehladom i u karantinu je kod kuće.

Veruje se da je odluku o tome doneo sam Netanjahu, koji je bio na tim sastancima.

Izraelski zdravstveni zvaničnici ograničili su putovanja u Kinu i iz Kine, Južne Koreje, Japana, Hongkonga, Makaoa, Singapura i Tajlanda kako bi sprečili širenje virusa u zemlji.

Danas je održan i sastanak radi procene ekonomskih posledica pojave virusa.

"Tražim od građana Izraela da slušaju instrukcije koje dajemo, radićemo zajedno i prevazići ćemo krizu. Naša politika je ista, prekomerna, a ne nedovoljna priprema i iznad svega oprez, a ne histerija", naveo je Netanjahu u saopštenju u vreme kada je više od 80.000 ljudi u svetu zaraženo virusom korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 553 idi na stranu