Tači: "Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine. Ako se ne desi..."

"Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine. Ako se ne desi ove godine, plašim se da ćemo izgubiti decenije", kaže Tači za BBC na srpskom.

Izvor: BBC
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Politička teorija govori da svaka vlast krupne poteze i odluke donosi u prvoj godini mandata, da bi do sledećih izbora mogla da upravlja njenim eventualnim posledicama, a predsednik tzv. Kosova za nešto više od mesec dana ulazi u finalnu godinu petogodišnjeg mandata.

Taj mandat je, podseća se u tekstu BBC-ja, bio obeležen nedovršenim pregovorima Beograda i Prištine.

"Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine. Ako se ne desi ove godine, plašim se da ćemo izgubiti decenije", kaže Tači u intervjuu za BBC na srpskom.

Iako ostali učesnici u pregovorima tvrde da nema pritiska i žurbe, Tači objašnjava da je završna godina prvog mandata američkog predsednika Donalda Trampa najbolje vreme za dogovor na Balkanu. "Ne mislim da ćemo moći ponovo da zadobijemo pažnju predsednika Trampa, SAD i njegovog tima. Ovaj povratak pažnje SAD na naš region je dar od boga i za Kosovo, i za Srbiju - moramo to iskoristiti", rekao je on.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Tači je bio učesnik i briselskih pregovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem koje je predvodio prethodni saziv Evropske komisije, a koji do sada nisu doneli konačni dogovor, ali jesu niz sporazuma od kojih su neki i sprovedeni. Drugim rečima, navodi BBC na srpskom, iskustvo Hašima Tačija u pregovorima sa Srbijom broji se decenijama.

Gotovo da nije bilo pregovaračkog stola za kojim on nije sedeo još od 1999. godine, kada se kao jedan od lidera Oslobodilačke vojske Kosova pojavio kao deo delegacije u Rambujeu.

"Nikad nismo bili bliži dogovoru jer su se mnogi drugi procesi završili - Kosovo je slobodno i nezavisno, a Srbija zna za nezavisnost Kosova. U isto vreme, veoma smo daleko - puno će zavisiti od lidera obe zemlje, da li će uložiti u budućnost ili će ostati taoci prošlosti", kazao je kosovski predsednik.

Sa Aleksandrom Vučićem razgovarao je sa predsedničke funkcije u pregovorima koje je predvodila nekadašnja evropska komesarka Federika Mogerini, ali su se njih dvojica sretali na različitim međunarodnim forumima i kada pregovori, navodno, nisu postojali.

"Nemam poseban, lični odnos sa predsednikom Vučićem - mi smo predsednici nezavisnih država, izabrani na legitiman način, a ja promovišem stavove moje zemlje na svakom forumu i pred svim zvaničnicima, uključujući i predsednika Srbije. Imali smo razlike u prošlosti, one postoje i danas, ali ovo ne bi trebalo da nas spreči da kao dva predsednika razgovaramo o budućnosti", kazao je Tači.

U budućnosti, Tači smatra da ni Kosovo ni Srbija ne mogu računati na članstvo u Evropskoj uniji (EU) bez konačnog sporazuma. "Ako protraćimo ovu priliku, plakaćemo pred kapijama Brisela, ali to nikoga neće brinuti ni interesovati", zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu