Srbi sa kruzera biće u karantinu

Dvoje srpskih državljana D.Š. i S. Š., koji su boravili na brodu Diamond Princess, sleteli su u BG i naredne dve nedelje će iz predostrožnosti biti u karantinu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni su odmah po sletanju upućeni na testiranje na prisustvo COVID-19 na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

Kako navode, to je u skladu sa aktuelnim procedurama Svetske zdravstvene organizacije, kao i preporukama za postupanje koje je donela Republicka stručna komisija za zarazne bolesti.

"Na osnovu misljenja Republičke stručne komisije za zarazne bolesti, Institut za javno zdravlje Batut, dopunio je vazeći Algoritam aktivnosti za postupanje sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju izazvanu novim Korona virusom, odlukom o obaveznim merama karantinske izolacije za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa pozitivnim slucajevima COVID-19", kažu u ministarstvu.

Karantinska izolacija praksa je većine zapadnoevropskih zemalja.

Primera radi, italijanski ministar zdravlja Roberto Speranc doneo je uredbu koja omogućava obavezan karantin za sve koji su bili u kontaktu sa zaraženima novim korona virusom.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče je rekao da su dvoje srpskih državljana zdravi i da je testiranje pokazalo da nisu zaraženi.

Oni nisu želeli da budu evakuisani avionom Vlade Italije, već ih je Ambasada Srbije prevezla na tokijski aerodrom odakle su komercijalnim letom doputovati u Srbiju.

strana 1 od 102 idi na stranu