Sazvan hitan sastanak Svetske zdravstvene organizacije zbog smrtonosnog virusa

Ženeva -- Svetska zdravstvena organizacija održaće u sredu sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve zbog epidemija korona virusa u Kini.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE STRINGER
EPA/EFE STRINGER

Očekuje se da ta svetska organizacija donese odluku da li je epidemija smrtonosnog virusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

To se navodi u saopštenju SZO, koje je objavljeno nakon što se virus, koji je prvi put otkriven u gradu Vuhan i gde je zaraženo skoro 200 osoba, proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking i Šangaj i nakon što je otkriveno da ima zaraženih i van granica Kine, preneo je sinoć Rojters.

Iz SZO je danas saopšteno da će se novi korona virus verovatno proširiti u druge delove Kine i možda i u druge zemlje u narednom periodu. "Više slučajeva treba očekivati u drugim delovima Kine i verovatno drugim zemljama u narednim danima", rekao je portparol SZO Tarik Jašarević, preneo je Rojters.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija prethodno je danas potvrdila da se novi korona virus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja, prenela je zvanična kineska novinska agencija Sinhua.

Džong Nanšan, stručnjak za respiratorne bolesti i šef tima zdravstvene komisije koji istražuje epidemiju, potvrdio je da su dva slučaja zaraze u kineskoj provinciji Guangdong nastala prenošenjem s čoveka na čoveka, preneo je Rojters.

Kina je potvrdila skoro 300 slučajeva korona virusa na svojoj teritoriji, koji su prvi put otkriveni u centralnom gradu Vuhan.

Do sada je zvanično potvrđeno da je upala pluća izazvana novim virusom odnela živote šest osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu