Gumeni meci i suzavac: Kulminacija nereda u Bejrutu VIDEO

Bejrut -- Libanske bezbednosne snage su ispaljivale gumene metke i suzavcem i vodenim topovima rasterivale demonstrante iz centralnog dela Bejruta.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/ NABIL MOUNZER
EPA-EFE/ NABIL MOUNZER

Sukobi su započeli u subotu i trajali do nedelje ujutru.

Bilo je to najgore nasilje otkako su protesti protiv vlade u Libanu počeli pre dva meseca.

Više od 40 demostranata je ranjeno, uključujući neke koje su pripadnici bezbednosnih snaga više puta udarali palicama.

Zbog sukoba je u centru nastao zastoj koji je trajao više od osam sati dok su stotine demonstranata palile vatru u kantama za smeće na glavnim ulicama da ublaže posledice suzavca kojim su ih rasterivale bezbednosne snage.

Demonstranti su uzvikivali parole protiv bezbednosnih snaga i zvaničnika vlade i bacali kamenice na policajce.

Takvi prizori nisu viđeni otkako su demonstracije počele 17. oktobra.

U jednom trenutku sukobi su se proširili do štaba jedne od glavnih libanskih poltičkih partija Kataeb, gde su se mnogi demonstranti našli zaklon.

Vođa stranke Sami Djemajel pojavio se na lokalnim TV stanicama dok je pokušavao da odvoji demonstrante od pripadnika bezbednosnih snaga.

Liban se suočava s jednom od najgorih ekonomskih kriza posle više decenija i demonstranti optužuju ; političku klasu koja je na vlasti tri decenije za loše rukovođenje i korupciju.

Nasilje je izbilo samo dva dana pre nego što bi predsednik Libana trebalo da razgovara sa različitim parlamentarnim blokovima da imenuje novog premijera.

Vlada predvođena premijerom Saadom Haririjem podnela je ostavku 29. oktobra, dve nedelje posle početka protesta širom zemlje.

Političke grupe nisu u stanju da se dogovore o novom kandidatu dok demonstranti pozivaju na vladu koja neće biti povezana sa postojećim političkim strankama.

Danas se očekuje je nastavak protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu