"Moskva nam nikada nije tražila izručenje Gruzina"

Berlin -- Šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je da Moskva Berlinu nikada nije uputila zahtev za izručenje ubijenog Zelimkana Kangošvilija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ bedobedo
Ilustracija: Depositphotos/ bedobedo

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je rekao da je Rusija u više navrata tražila da joj taj Gruzin bude izručen zbog sumnji da je jedan od glavnih organizatora terorirističkih napada u moskovskom metrou.

Kangošvili je u avgustu ubijen iz vatrenog oružja u jednom berlinskom parku, a Putin je u decembru tokom samita Normandijskog kvarteta u Parizu izjavio da je ubijenu Gruzin jedan od glavnih organizatora terorističkih napada u moskovskom metrou 2010. kada je ubijeno najmanje 40 ljudi, preneo je Tas s.

"Od nas nije traženo da bilo koga izručimo, niti nam je bilo rečeno za šta je on bio osumnjičen. Zvuči kao opravdavanje... zvuči čudno", rekao je Mas.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 4. decembra da je Berlin doneo odluku o proterivanju dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi nakon što je, kako je rekla, postalo jasno da Rusija ne sarađuje u istrazi ubistva Gruzina u Berlinu.

"Mi smo doneli ovu odluku jer nismo videli da nas Rusija podržava u rasvetljavanju ovog ubistva", istakla je Merkelova.

Rojters je ranije javio da nemačko savezno tužilaštvo sumnja na umešanost Rusa ili Čecena u ubistvo Kangošvilija (40), koji je 23. avgusta pogođen iz vatrenog oružja dva puta u centralnom berlinskom parku, dok je išao u džamiju.

Britanska agencija je javila i da je Moskva negirala bilo kakvu umešanost u ubistvo Kagošvilija.

Rusija je, odgovarajući na odluku Berlina, proterala dvoje nemačkih diplomata.

Moskva je saopštila da je reč o standardnom diplomatskom odgovoru i izrazila nadu da nesuglasice oko ubistva Gruzina neće dalje remetiti odnose dve zemlje, preneo je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu