Mitropolija vernicima: Ne nasedajte na provokacije

Cetinje -- Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je u petak da je zapanjena tonom i sadržajem saopštenja vladajuće DPS.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Eillen_1981
Ilustracija: Depositphotos/Eillen_1981

Upravo je, ističu, pomenuto saopštenje, povodom najave crkvenog svetovasilijevskog sabora u Nikšiću, u subotu 21. decembra, možda najbrutalniji primer kako političari vladajuće stranke pokušavaju da život Crkve podrede dnevno-političkoj ideologiji.

Navode da je izlišno podsećati da to Ustav Crne Gore izričito zabranjuje.

U saopštenju Svetigore pres dostavljenom Tanjugu se ističe da Mitropolija poziva vernike da ne nasedaju, jer se takva saopštenja, kao što je ovo DPS-a, mogu shvatiti kao pokušaj političkog zastrašivanja.

"Zastrašivanja i pretnji od onih koji zbilja imaju i moć i naviku da to rade. Iz toga razloga osećamo potrebu da poručimo vladajućoj partiji u Crnoj Gori da se okane takvih poruka, i da radi ono za šta je izabrana. Da čuva slobodu građana na okupljanje i manifestaciju sopstvenih ubeđenja", navodi se u crkvenom saopštenju.

Iz MCP poručuju da svaku političku parolu toga dana u Nikšiću, svaki izliv nacionalizma, bilo kakvo stranačko obeležje, ili poruku uperena protiv bilo koga, protiv domaće ili susedne države, protiv bilo koje vlasti ili opozicije - smatraće se direktnom provokacijom smišljenom od nedobronamenih.

Jer, kako navode, Crkvi ne pada na pamet da se ikada, a naročito ne toga dana, bavi takvim stvarima.

"Samo nam je molitva Gospodu i poziv na poštovanje prava i Ustava ove zemlje - na hrišćanskom srcu", ukazuje u saopštenju.

Poziv da dođu u Nikšić, kažu, upućen je i onima koji u svom "nerazumevanju kritikuju postupke Crkve".

Jer, navode, svetinja molitve i svečeve mošti, pripadaju svima koji traže Božiji blagoslov.

"Dobro došli su svi, svaki naš brat i svaka naša sestra, pa i rimokatolici i muslimani, koji i inače dolaze kod Svetog Vasilija. Dobro došli su i ljudi iz vlasti, neka se sami uvere da će Nikšić toga dana biti mesto bratskog sabranja", poručili su iz MCP.

Nikšić bi toga dana mogao biti i mesto početka, kako ističu, našeg bratskog razgovora, koji je izostao prethodnih godina.

"Da nas Sveti Vasilije sabere i ujedini. To smatramo i hrišćanskim i onim tradicionalno crnogorskim, i znamo i verujemo da će svi ljudi, kojima smo se i obratili pozivom, to i prepoznati", poručili su iz Mitropolije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu