BiH: Novi dogovori dodatno remete stranačke odnose

Sarajevo -- Socijaldemokratska partija BiH kritikovala je pre svega Demokratski front, zbog dogovora sa SDA i SBB da novom većinom sruše kantonalnu vladu u Sarajevu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Željko Komšić im je odgovorio da nastave saradnju s političkim opcijama (PDP i SDS), koje se, kako kaže, nimalo ne ustručavaju u veličanju Draže Mihailovića.

Nakon što su se Komšićev DF, SBB Fahrudina Radončića i SDA Bakira Izetbegovića dogovorile o principima uspostavljanja nove vlasti u Kantonu Sarajevo, iz SDP-a su saopštili da je time konačno i zvanično potvrđeno ono što javnost odavno zna.

"Sada je valjda i onima koji su sumnjali i tražili neke navodne velike principe zbog kojih DF pristaje da bude produžena ruka SDA jasno kako se ne radi o bilo kakvim principima, već o bespogovornom ispunjavanju želja SDA", poručile su socijaldemokrate.

Podsetili su da u Kantonu Sarajevo nema ni HDZ-a, Dragana Čovića, ni SNSD-a, Milorada Dodika, na kojima, kako kažu, Komšić godinama gradi svoju politiku.

"Jedini problem u KS kada je reč o DF-u je činjenica da u toj vladi nema SDA. Današnjim sporazumom DF je prešao granicu i pokazao se još jednom kao najstabilniji partner SDA, SNSD, HDZ BiH, pa i Laburista ratnog zločinca Fikreta Abdića, s kojim istrajno koaliraju praktično od svog osnivanja", naveli su u saopštenju socijaldemokrate.

Istakli su i da se Komšićev DF trajno pokazao kao nekredibilan partner i sada je, kažu, više nego ikad jasno i potvrđeno da su sve najave o ujedinjenju levice bile blef.

"SDP BiH više neće razmatrati nikakvu saradnju s DF-om, jer ih više ne smatramo ni građanskom ni levom opcijom, nego najodanijim saradnicima SDA, a samim tim i HDZ-a i SNSD-a. Biće interesantno videti kakvo nas obrazloženje čeka kad je reč o izbornom zakonu", poručili su iz SDP-a.

Usledio je odgovor iz Demokratskog fronta u kojem Komšić poručuje da je ta stranka mišljenja da je politički ispravno da novu vladu Kantona Sarajevo predvodi ličnost koja nije opterećena uskim stranačkim interesima, te da je takođe politički ispravno u vremenu kada se Sarajevo od, kako kaze, neprijatelja države proglašava takozvanom "džamahirijom", pokazati da u Sarajevu niko ozbiljan nema problem s tim da na čelu Vlade Kantona Sarajevo bude Hrvat.

"Ožalošćene iz reda takozvanih građanskih opcija koji nas u DF-u proglašavaju nacionalističkom opcijom, upućujemo na nastavak saradnje sa političkim opcijama (PDP i SDS) koje se nimalo ne ustručavaju u veličanju Draže Mihailovića. Takvi za nas u DF-u nikada neće biti nikakve građanske opcije. Neka sa njima i dalje nastave tvrditi kao što su i do sada tvrdili da za NATO put Bosne i Hercegovine nema konsenzusa", poručili iz DF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu