Poslanici usvojili izmene zakona ključnih za pravednije izbore

Skupština Srbije usvojila je četiri sistemska zakona koja su važna za kreiranje izbornog ambijenta, odnosno pravednijih uslova za izbore.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deposiphotos/ Lunja87
Ilustracija: Deposiphotos/ Lunja87

Pomenuti zakoni uređuju finansiranje političkih aktivnosti tokom izborne kampanje, upotrebu javnih resursa, dužnosti, zabrane i ograničenja najviših državnih i javnih funkcionera i direktora javnih preduzeća, kao i postupanje Agencije za borbu protiv korupcije.

Konkretne mere usmerene su na potpuno razdvajanje partijskih i državnih aktivnosti tokom izbornog procesa i sprečavanje zloupotrebe javnih resursa.

Državnim funkcionerima biće zabranjeno korišćenje javnih skupova, u kojima učestvuju kao funkcioneri, za promociju političkih stranaka, a posebno za javno predstavljanje izbornih programa ili pozivanje birača da za njih glasaju odnosno da bojkotuju.

Uvode se i novi razlozi za razrešenje direktora javnih preduzeća, ukoliko koriste javne resurse za pomoć političkim subjektima ili vrše pritisak na zaposlene u vezi sa podrškom kandidatima. Najznačajniju ulogu u procesu ima Agencija za borbu protiv korupcije, kojoj će državni i lokalni organi koji su finansirali političke subjekte biti dužni da u roku od tri dana dostave eventualne tražene podatke, a agencija mora da odluči u roku od 5 dana i donese rešenje da li je povređen zakon.

Pravo da pokrenu postupak pred agencijom imaće stranke, koalicije i grupe građana koje su podnosioci proglašene izborne liste, odnosno predlagači kandidata na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu