Mi njima džamahiriju, oni nama Miloševića, onda malo po Kusturici...

Odluka da se Peteru Handkeu dodeli Nobelova nagrada za književnost izazvala je pravu buru reakcija i kontrareakcija na relaciji Beograd - Sarajevo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR/ Ilustracija
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR/ Ilustracija

U čitavu problematiku upleten je i režiser Emir Kusturica.

Kanton Sarajevo je, zbog Handkeovog ranijeg podržavanja Srbije za vreme sukoba u BiH, doneo odluku da austrijskog književnika proglasi za personu non grata.

Na takvu odluku reagovao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je inače u BiH na meti kritika zbog ranije izjave u kojoj je Bosnu uporedio sa džamahirijom.

"Ako su odbornici SDA u Sarajevu uvređeni što sam Sarajevo uporedio sa džamahirijom, treba samo da zakažu novu sednicu i povuku fatvu izrečenu Handkeu. Mogli bi i da me demantuju i tako što će rođenom Sarajliji, koji je njihov grad proslavio u svetu, Emiru Kusturici, uputiti izvinjenje zbog provincijalne zavisti i uvreda koje su mu izrekli", rekao je Vulin.

Na tu njegovu izjavu reagovalo je Sarajevo pa je tako Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH i zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo, koja je inicirala donesenu odluku da se Handke proglasi personom non grata izjavio:

"Poznati su stavovi gospodina Vulina, koji unosi konfuziju i stalne nemire u celom regionu, jer je on naslednik jedne politike režima Slobodana Miloševića koja je završila u Hagu tako kako je završila, sa najčešćim presudama Međunarodnog suda. Tačno se zna politika Miloševićevog režima, šta je uradila i šta je sve donela na ovim prostorima", rekao je ministar Čampara u izjavi za Radio slobodna Evropa.

A Kusturica?

Ista stranka SDA, čiji lider je Bakir Izetbegović, inače sin Alije Izetbegovića, u "proklinjanju" Handkea kritikovao je i Kusturicu, budući da su književnik i režiser dugogodišnji prijatelji i "saučesnici", smatraju u SDA.

Kusturica je za medije juče rekao da je kod lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je kritikovao nobelovca i njega, prisutna "ljubav prema mržnji" i istakao da je čak i Nobelova nagrada postala deo antisrpskog diskursa.

Kusturica je istakao da se ljubav prema mržnji gaji vekovima, te da je isplivala i 1914, 1918, 1941. i 1945. godine, ali da će one koji je se drže dočekati još jedan poraz, pa će, kao što su izgubili dva svetska rata, izgubiti i treći.

"Izetbegović, kada govori o moralu, prethodno zaboravlja da su njegovi ljudi opljačkali stan mojih roditelja. Zaboravlja da su podmetnuli bombu u sulundar da bi se potvrdilo da je moj otac, koji je inače bio partizan, u stvari bio četnik, i da bi opravdali pljačku novca koji su tamo našli, ne previše - 3.000 dolara, koje sam im poslao iz Amerike", rekao je Kusturica novinarima u Beogradu.

On je napomenuo da su mu oduzeli stan i srušili dve kuće u Visokom. "A onda sam na kraju ispao ja nemoralan zato što prijateljima idem u susret", rekao je Kusturica i poručio da će prijateljima ići u susret, bez obzira na njihovo političko uverenje i da ga nikada neće zaustaviti oni koji iz svog nemorala govore o tome kakav je on, preneo je Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu