Indeks: Kolinda bi mogla da izgubi na izborima, evo i zašto

Aktuelna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović mogla bi da izgubi na izborima, a razlog bi mogao da bude i u njenoj stranci, analizira Indeks

Izvor: index.hr
Podeli
EPA/ JASON SZENES
EPA/ JASON SZENES

"A zašto mislite da Škoro nije i kandidat HDZ-a?" zapitao je juče Stjepan Tuđman novinara koji ga je upitao o tome zašto na predsedničkim izborima podržava Miroslava Škoru, a ne zvaničnu kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović.

Stjepan Tuđman se dva dana ranije pojavio na Škorinom predizbornom skupu u Lisinskom i tako jasno dao signal koga simpatizuje na ovim predsedničkim izborima. Svoje pitanje u kojem sugeriše da je Škoro pravi politički naslednik politike koju je HDZ vodio dok mu je predsednik bio Franjo Tuđman, Stjepan je pak izgovorio na Mirogoju, nakon što je ocu na godišnjicu smrti došao na grob. Nema sumnje da je to snažna simbolika koja doprinosi raskolu desnog biračkog tela, u kom kuva bratoubilački rat, kako je Indeks pisao pre mesec dana.

Kolinda, Škoro i Đapić se direktno obraćaju glasačima HDZ-a

Ovi predsednički izbori su u nekim slučajevima doslovno podelili braću, konkretno Stjepana i njegova starijeg brata Miroslava Tuđmana koji podržava Kolindu Grabar-Kitarović.

No zanimljivije je to da se i podržavaoci Kolinde i podržavaoci Škore pozivaju na Tuđmanovu ostavštinu i HDZ, pa je jasno da na ovim predsedničkim izborima HDZ ima više od jednog kandidata, bez obzira na to što je formalno jedina kandidatkinja stranke predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kolindi i Škori se kao kandidat HDZ-a može pribrojiti i Anto Đapić, bivši dugogodišnji lider HSP-a i "grobar pravaštva" u Hrvata, poznat po tome da je uvek bio HDZ-ov igrač u ključnim situacijama. Pitanje je samo ko je ovaj put aktivirao Đapića i s kojim ciljem. Pretpostavka je da bi Đapić kao "autentični kandidat desnice", kako se brendira, trebao oteti deo glasova Škori i tako olakšati Kolindi ulazak u drugi krug predsedničkih izbora.

Kolinda je zvanična kandidatkinja HDZ-a

Zajedničko je tom kandidatskom trojcu da se često u javnosti pozivaju na Tuđmana, da se obraćaju razočaranim glasačima HDZ-a i da su na razne načine i Kolinda i Škoro i Đapić svojevrsni kandidati HDZ-a na ovim predsedničkim izborima.

Za Kolindu je to najviše jasno jer ona je formalna kandidatkinja HDZ-a za predsednicu države.

Kada je reč o Škori, on je formalno nezavisni predsednički kandidat, ali očito je da se u svojim javnim istupima često obraća direktno glasačima i članovima HDZ-a, nudeći im se kao pravi nastavljač Tuđmanove politike, zbog čega i želi veće ovlasti predsednika RH. Ne zaboravimo ni da je Škoro bio dugogodišnji član HDZ-a, da je pevao za ovu stranku u kampanjama tokom mandata svakog lidera HDZ-a osim Plenkovića i da je bio i saborski zastupnik HDZ-a te kandidat te stranke za gradonačelnika Osijeka.

Škoro je kandidat desno-tuđmanističke struje HDZ-a

Škoro je u nedelju održao skup u Lisinskom, na kojemu je dobar deo svog govora posvetio baš HDZ-ovcima.

Podsetio je da je u toj dvorani pre 30 godina održan skup koji je značio prekretnicu u procesu stvaranja hrvatske države, misleći pritom na osnivački sabor HDZ-a.

Škoro je ustvrdio da tadašnji i sadašnji HDZ nemaju nikakvih dodirnih točaka osim istoga naziva. Rekao je i da premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nemaju snage za promjene, ali da imaju snage reći da je Škoro izdao HDZ.

"Ne, ne i ne. HDZ i Franju Tuđmana izdao je Andrej Plenković", rekao je Škoro koji je HDZ-ovim biračima takođe poručio kako "moraju da znaju da je glas za Kolindu Grabar-Kitarović i glas za Plenkovića".

"Obraćam se HDZ-ovim biračima, ja ću biti vaš predsednik, baštiniću Franju Tuđmana. Neću izneveriti ne samo HDZ-ovce, nego i druge stranke koje su me podržale. Maknimo ove jer oni ne razumeu ništa. Želim da budem predsednik ujedinitelj našeg napaćenog naroda", rekao je Škoro.

U svakom slučaju, jedva da ima sumnje kako je Škoro kandidat desno-tuđmanističke frakcije HDZ-a na ovim predsedničkim izborima, a toga je svesna i ekipa oko Plenkovića koja već nedeljama unutar stranke uteruje strah onima koji planiraju da glasaju za Škoru kako bi tako naštetili neomiljenim Plenkoviću, za kog dobar deo HDZ-ovaca misli da je strano telo u stranci. Pobedu Škore na predsedničkim izborima Plenkovićeva unutarstranačka opozicija želi da iskoristi za preuzimanje kontrole nad HDZ-om.

Đapić je kandidat proustaške struje HDZ-a

Kada je reč o Anti Đapiću, on je formalno kandidat stranke DESNO (Demokratski savez nacionalne obnove), no čini se da još nije dao nijedan intervju medijima u kojem ga nije dočekalo pitanje o tome je li HDZ-ov igrač na ovim predsedničkim izborima. Đapić to demantuje, ali niko mu ne veruje na reč jer je još od otimanja HSP-a Dobroslavu Paragi 1992. do danas Đapić obavljao prljave poslove za HDZ, figurirajući kao tvrda desnica da bi se HDZ mogao praviti umerenijim nego što doista jeste.

Đapić tvrdi kako je funkcija predsednika "simbol hrvatske državnosti" i da je "ta državnost upravljanje hrvatskom slobodom, a upravljanje tom slobodom nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana ušla je u slepu ulicu". I on ne može bez Tuđmana, a posredno ni bez HDZ-a, čijim se glasačima takođe obraća.

Za razliku od Kolinde i Škore, Đapić mnogo više i glasnije insistira na rehabilitaciji NDH i ustaša, što je oduvek bio deo HDZ-ove politike, još od Tuđmanove zloglasne rečenice o NDH kao "izrazu istorijskih težnji hrvatskog naroda za državom". Stoga Indeks Đapića na ovim izborima može da opiše kao kandidata proustaškog krila HDZ-a.

HDZ je oduvek bio podeljen na frakcije

HDZ je oduvek bio stranka podeljena na razne frakcije koju je 1990-ih Franjo Tuđman kao osnivač i prvi predsednik stranke uspevao da kontroliše. Ne treba ni zaboraviti da sve te frakcije ujedinjuje želja za vlašću, ali i da su sklone brutalnim obračunima u trenucima previranja u stranci. Niko ne može jednom HDZ-ovcu da bude neprijatelj kao drugi HDZ-ovac, između ostalog i zbog toga što se u stranci zna kakav tko prljavi veš krije.

To se vidi i u kampanji koju protiv Kolinde već mesecima vodi voditelj Velimir Bujanec, njen bivši bliski prijatelj s kojim se častila šampanjcem i jastozima i koji već godinama radi kao medijski glasnogovornik (antiplenkovićevske) desne struje HDZ-a. Škori su pak iz HDZ-a izvukli priču o tome da je on "srpski zet", pa su to preko sebi bliskih desničarskih portala plasirali u javnost.

HDZ gubi predsedničke izbore kada se ne okupi oko jednog kandidata

Ključno pitanje u vezi toga da HDZ na ovim izborima ima više od jednog predsedničkog kandidata glasi: kako će to uticati na rezultat predsedničkih izbora?

Sudeći po primerima iz prošlosti, to bi HDZ-u mogao biti problem koji će dovesti do gubitka predsedničkih izbora. Kada HDZ nije ujedinjen oko jednog kandidata kojeg iskreno podržava, onda pobeđuju levo-liberalni kandidati poput Stipe Mesića i Ive Josipovića. To se dogodilo 2000., 2005. i 2010. godine.

Čini se da se ovaj put ponavlja situacija iz 2010., kada je zvanični predsednički kandidat HDZ-a bio Andrija Hebrang, no u igri su bili i kandidati poput Nadana Vidoševića i Milana Bandića koji su bili formalno nezavisni, ali su takođe bili svojevrsni kandidati HDZ-a, odnosno određenih frakcija te stranke. Na kraju su ta trojica kandidata dobila između 10 i 15 posto glasova podrške u prvom krugu, čime je razmrvljeno HDZ-ovo glasačko telo koje nije uspelo da se ujedini oko Bandića u drugom krugu.

U sledećih mesec dana ćemo, piše Indeks, videće se hoće li se isti scenario ponoviti i na ovim predsedničkim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu