Više od 600 migranata iseljeno iz kampa Vučjak, ali se šestorica migranata nisu našli među njima

Sarajevo -- Više od šest stotina migranata iz kampa Vučjak, kod Bihaća, prevezeno je u Ušivak i Blažuj kod Sarajeva, ali se šestorica migranata nisu našli među njima.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/  Zoltan Balogh
EPA/ Zoltan Balogh

Oni se i dalje nalaze u kampu Vučjak, koji je od jutros zabranjen, a policija novinarima ne dozvoljava da zabeleže ono što je u tom divljem centru ostalo.

Ispred kampa ostala dva migranta, dok su četvorica i dalje u jednom od šatora. Kažu da su tokom noći pokušali preko planine Plješevice da pređu u Hrvatsku, ali nisu uspeli.

Jutros su na Vučjak stigli bager i kamioni koji će ukloniti improvizirane šatore, a zatim preorati zemljište. Blizu 330 migranata jutros oko 5 sati stiglo je i u kasarnu Blažuj kod Sarajeva. Iako se očekivalo da će taj objekat biti spreman za prihvat migranata tek za nekoliko dana, došlo je do promjene plana.

Dodatnih 370 migranata oko ponoći je smešteno u Ušivak. S područja Unsko-sanskog kantona, iz kampa Vučjak ka Kantonu Sarajevo migranti su juče prevezeni sa 14 autobusa. Osam autobusa je oko ponoći pod jakom policijskom pratnjom stiglo u kasarnu Ušivak na području Hadžića, dok je preostalih šest autobusa rano jutros preusmereno u kasarnu Blažuj.

Akcija sprovođenja migranata u Blažuj je urađena bez najave, a meštani ovog naselja za su kazali da nisu očekivali da će autobusi s migrantima doći ovako brzo.

"Prvobitno je rečeno da će svi ići u Ušivak, ali ne i kada, a rano jutros su stigli u Blažuj. Kamioni od jutros dovoze potrebne stvari za opremanje", rekao je Salih Hajdarević, predsednik Mesne zajednice Blažuj.

Poznato je da su se meštani nedavno pobunili nakon informacije da će kasarna biti pretvorena u prihvatni centar za migrante, a čak su najavljivali i blokadu puta koja vodi prema objektu. Opštinska vlast je poručila da zahteva od kantona i države da osigura bezbednost lokalnog stanovništva i njihove imovine.

Nadležne službe u kasarni u Blažuju rade na opremanju objekta s obzirom na to da se dovoze dodatni kontejneri koje će koristiti više od tri stotine osoba. Prema rečima meštana upitno je i redovno snabdevanje vodom, kao i kanalizacija. Kažu da su radnici Vodovoda juče tražili da se kasarna priključi na vodovodne cevi, dok je proteklih dana tražen način spajanja kanalizacije u lokalni potok.

"Vojska je imala posebnu vodu. To je bio jedan zidani rezervoar iz kojeg je voda išla ispod podvožnjaka u kasarnu. O tome ViK nije bio obavešten i to smo im juče pokušali da objasnimo. Kanalizacija ne postoji, jer su vojnici imali septičku jamu", rekla je jedna meštanka.

Većina migranaa su Pakistanci kojima je krajnji cilj odlazak u Italiju, ali su spremni da prezime u Blažuju, pa da na proleće krenu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu