"Boško 'oslobađa' Skupštinu samo dva dana nakon diplomatskog skandala"

Jučerašnji incident ispred Skupštine Srbije na protestu "Jedan od pet miliona" izazvao je burne reakcije.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/SRDJAN SUKI
Ilustracija: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Pojedini predstavnici opozicije nisu podržali "performanse" lidera pokreta Dveri Boška Obradovića ispred Skupštine Srbije, kao ni one unutar nje.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura podsetila je na nedavni sastanak ruske delegacije sa liderom Dveri u Skupštini Srbije, zbog čega je umalo došlo do diplomatskog skandala.

Naime, ruska delegacija u kojoj su zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dume, poslanica s Krima Natalija Poklonska i zamenik predsednika Saveta ministara Krima i stalni predstavnik predsednika Rusije za Krim Georgij Muradov juče je posetila Skupštinu Srbije, gde su zajedno s liderom Dveri Boškom Obradovićem pozirali kraj zastave Krima koju su mu doneli na poklon.

"Boško 'oslobađa' Skupštinu samo dva dana nakon što je u istoj dočekao Poklonskaju i razvio zastavu Krima. Ko ne zna - da bi se sastanak održao u Skupštini morao je dobiti dozvolu Generalnog sekretarijata (procedura). Dozvolu je očigledno dobio", zaključuje Macura.

"Skupština je za bojkot, ali nije za bojkot kada treba raditi ruska posla. Za to vredi tražiti od Majinih službi sve dozvole. Zaista velika žrtva za ruski interes. Posle će se peglati akcijom 'oslobađanja' skupštine u kojoj dva dana ranije slobodno radi ruska posla", objavio je na svom Tviter nalogu narodni poslanik Vladimir Đurić.

"Uvreda simbola svih Srba"

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila jučerašnji nasilni pokušaj upada u Dom Narodne skupštine, ističući da su pristalice opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) pokazale da im je namera da izazovu nerede i mimo volje građana dođu na vlast.

"Pristalice Saveza za Srbiju, na čelu s (liderom Dveri) Boškom Obradovićem, koje su upadale u zgradu RTS-a, Skupštinu grada Beograda, obračunavale se s novinarima, sada su pribegle novom vandalskom činu i jasno pokazale da je njihova jedina namera da izazovu nerede u želji da mimo volje građana dođu na vlast", istakla je Gojkovićeva, saopšteno je iz parlamenta.

Ona je ukazala da u "divljačkom pokušaju da razbije vrata Parlamenta, zloupotrebom zastave Srbije, narodni poslanik Boško Obradović je pokazao da ne poštuje državne simbole naše zemlje".

Ministar odbrane Srbije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da lider Dveri Boško Obradović "nije prvi ljotićevac koji je pokušao da ponizi Skupštinu Srbije, ali je prvi koji je za to pokušao da iskoristi zastavu Srbije".

"Nijedan neprijatelj Srbije se ne bi setio da tako uvredi simbol svih Srba. Izgleda da su to Obradovića naučili stranci kada su s njim dogovarali da pomeraju izbore i dele vlast bez građana Srbije", rekao je sinoć Vulin komentarišući pokušaj Boška Obradovića da zastavom Srbije razvali vrata Narodne skupštine, saopšteno je iz PS.

Podsetimo, više učesnika protesta "1 od 5 miliona" u subotu uveče se probilo do ulaznih vrata Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića i tom prilikom je došlo do guranja, dok je jedan demonstrant pokušao da jarbolom od zastave probije staklo na vratima, u čemu ga je sprečilo skupštinsko obezbeđenje. Kako prenose mediji, lider Dveri Boško Obradović je osoba koja je jarbolom probijala staklo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu