"Zakon o referendumu neće promeniti granice Srbije"

Beograd -- Nacrt zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji predviđa eventualno ukidanje cenzusa za referendum, nikako ne može uticati na promenu državne granice.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/pavalena
Ilustracija: Depositphotos/pavalena

Pročitajte još:


Ukida se cenzus, za uspeh referenduma dovoljna samo većina

To napominje nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i sudija Ustavnog suda Jugoslavije Ratko Marković.

Marković, inače i profesor ustavnog prava u penziji, podsetio je za "Politiku" da je najvišim pravnim aktom propisano da je teritorija Srbije jedinstvena i nedeljiva i da je granica nepovrediva, što može biti promenjeno isključivo postupkom predvijdenim za promenu Ustava.

"Najviši pravni akt menja se naravno ustavnim referendumom, što svakako nije, niti može biti, regulisano bilo kakvim zakonima", rekao je profesor Marković.

"Politika" podseća da ako Narodna skupština usvoji predlog za promenu Ustava, pristupa se razmatranju, a potom i izradi akta o promeni Ustava, a konačnu reč donose građani na referendumu.

Ustav će biti promenjen, kako se navodi, samo ukoliko izmene podrži većina izašlih birača, što znači da za uspeh referenduma nije neophodna izlaznost više od 50 odsto ukupnog broja birača.

Nacrt zakona o referendumu i narodnoj inicijativi predstavljen je javnosti Srbije pre dva dana, a Marković objašnjava da bi, u slučaju usvajanja novog zakona, građanima trebalo da budu dostupniji oblici neposrednog odlučivanja.

strana 1 od 579 idi na stranu