Skoplje: Apelacioni sud pustio Katicu Janevu u kućni pritvor

Skoplje -- Apelacioni sud u Skoplju odlučio je u utorak da optužena u slučaju "Reket" Katica Janeva bude prebačena u kućni pritvor iz istražnog zatvora

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ Nake Batev
EPA-EFE/ Nake Batev

Ona se nalazi u istražnom zatvoru od 21. avgusta.

Prema makedonskoj televiziji Telma, razrešena specijalna tužiteljka Janeva će u kućnom pritvoru biti u stanu svog sina u Skoplju.

Janeva je puštena u kućni pritvor bez davanja garancija u novcu ili imovini. Prethodno krivični sud u Skoplju nije prihvatio garaciju od tri stana koju je nudila da bude puštena da se brani sa slobode.

Iz Apelacionog suda su objasnili da je odlučeno da se prihvati zahtev Janeve za puštanje iz pritvora u istražnom zatvoru "Skoplje" zbog toga što je istraga u slučaju "Reket" završena i podignuta je optužnica, kao i zbog njenog narušenog zdravlja.

Janevoj je, prema odluci suda o puštanju u kućni pritvor, zabranjeno da komunicira sa osobama obuhvaćenim istragom o slučaju "Reket", oduzet joj je pasoš i zabranjeno da napusti Severnu Makedoniju i s ličnom kartom.

Početak suđenja za aferu "Reket" zakazan je za 3. decembar, a na optuženičkoj klupi s drugoptuženom Janeavom će se naći prvooptuženi u tom slučaju, šou-men Bojan Jovanovski zvani Boki 13 i trećeoptuženi Zoran Milevski.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije je optužnicu protiv Bokija 13, Janeve i Milevskog u slučaju "Reket" podiglo 10. oktobra, a sud potvrdio 8. novembra.

Optužnica ih tereti da su od novembra prošle godine do aprila ove godine izvukli 1,55 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, u zamenu da mu se "olakša pozicija" u predmetu Specijalnog tužilaštva "Imperija".

Istraga slučaja "Reket" je počela 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski. U istražnom zatvoru "Skoplje" sada je ostao samo Jovanovski, dok je pre Janeve, u kućni pritivor u septembu pušten Milevski.

strana 1 od 174 idi na stranu