"Proces pristupanja Zapadnog Balkana usporen i neravnomeran"

Austrija, Italija, Slovenija, Slovačka, Češka i Poljska izrazile su svoju spremnost da se angažuju na poboljašnju procesa pristupanja Zapadnog Balkna EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositephotos / paulgrecaud
Depositephotos / paulgrecaud

Ministri spoljnih poslova šest zemlja EU ocenili su u pismu predsedniku Evropske komisije Žanu Klodu Junkeru da je trenutni proces pristupanja Zapadnog Balkana usporen i neravnomeran.

Pozivaju Evropsku komisiju da do januara 2020. godine predstavi konkretne predloge kako poboljšati efektivnost pristupnog procesa kao instrumenta za podršku refomama i integracijama Zapadnog Balkana.

Ministri šest zemalja konstatuju da konsolidacija Evrope ne može biti završena bez Zapadnog Balkana, a da je evropska perspektiva ”izvor motivacije” za reforme u zemljama regiona.

”Bez svake sumnje trajna stabilnost i bezbednost kao i nastavak reformskog procesa u regionu najbolje se može ostvariti kroz EU integracije. Pristupni proces je najvažniji instrument za ostvarivanje ovog cilja i kao takav daje ključni doprinos bezbednosti i napretku Unije”, zaključuje se u tekstu pisma.

Prethodno je ministarka Francuske Ameli de Monšalen izjavila da su šest zemalja EU zatražile od Evropske komsije da se naprave predlozi koji bi proces pristupanja EU učinili ”efiksnijim i opipljivijim”, što se, prema njenim rečima ”dopunjuje” sa francuskim predlogom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu