"BiH je generator haosa u regionu i Evropi"

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da BiH nije nebezbedna zemlja samo za sebe, već i za region.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos / Tatiana53
Depositphotos / Tatiana53

Kako navodi, BiH je generator haosa i problema u celom regionu, pa i u EU.

Povodom četiri godine od ubistva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu kod Sarajeva Galijašević je za agenciju Srna rekao da ni taj, ali ni drugi teroristički akti nisu rasvetljeni, ni sudski okončani, te da ne postoji nijedna aktivnost na utvrđivanju organizatora, nalogodavaca i finansijera mreže u kojoj su radili i Enes Omeragić i Nerdin Ibrić, koji je ubio policajca u Zvorniku, prenosi RTRS.

Istovremeno, dodao je, iz Sarajeva uporno pokušavaju da nametnu različitu interpretaciju terorističkih napada.

"Desio se teroristički akt koji je počinio pripadnik selefijskog vehabijskog pokreta. Oni danas imaju najmanje stotinjak vehabijskih komuna i naselja koji imaju 22 paralelna džemata, odlazili su u masovnom broju na sirijsko ratište, gotovo 360 boraca i više od 200 civila - žena i dece", rekao je Galijašević.

On je dodao da su "nadležne institucije BiH lagale kada su smanjivale broj državljana BiH koji su otišli na sirijsko ratište" i ocenio da BiH nema ni institucije voljne da se bore protiv terorizma.

"Političkom Sarajevu su svi neprijatelji zato što Sarajevo još stoji pod 'staklenim zvonom' i ne vidi kako se svet brzo mijenja i da propagandna matrica po kojoj su optuživali i podmetali drugima više ne funkcioniše. Mi smo virus, mi širimo zarazu nebezbednosti regionom i izazivamo probleme celoj Evropi", ocenio je Galijašević.

Kako je naveo, sve to nas vraća na ubistvo dva pripadnika Oružanih snaga BiH - Srbina i Bošnjaka, mladića u istoj uniformi koji su pokušali simbolično da pošalju poruku da može zajedno da se živi i radi.

"Pucajući u njih vehabije su pokazale da u stvari žele haos, a SDA, koja sav taj sistem drži okupljen oko sebe i upravlja njime, pokazala je da u stvari ne želi zajednički život i da podrškom radikalnim ekstremistima, ometanjem istraga i nekažnjavanjem krivaca u stvari samo komplikuje naš život", rekao je Galijašević.

Galijašević je dodao i da je francuski predsednik Emanuel Makron imao važne poruke - ne samo da je BiH tempirana bomba i da postoji ozbiljna pretnja u povratku džihadista, nego da je i NATO u stanju moždane smrti.

"U BiH se zbog NATO saveza dodatno podgrejala situacija. Bošnjaci su se preko (Bakira) Izetbegovića sukobili i sa Srbima i sa Hrvatima i istovremeno zbog Evrope koja je pred ponorom i koja je izgubila strategiju, kako kaže Makron", rekao je Galijašević i dodao da kritika Makrona nije kritika Bošnjacima, muslimanima, ni islamu, ni naciji, već jednom propalom režimu koji je BiH uvukao u rat.

strana 1 od 174 idi na stranu