Američki stručnjaci u CG - plan protiv ruskih sajber napada

Podgorica -- Tim američkih sajber stručnjaka nalazi se u Podgorici kako bi isplanirao strategiju u borbi protiv potencijalnih ruskih i drugih sajber napada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Syda_Productions
Ilustracija: Depositphotos/Syda_Productions

Strategija bi trebala da formira pre izbora koji će se održati u Crnoj Gori 2020. godine. Američka vojska je svoje stručnjake poslala u Crnu Goru, a nakon što su tu državu napali hakeri povezani sa Rusijom i nakon pokušaja državniog udara za vreme izbora 2016. godine, piše AP.

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je da je zaštita od sajber napada i dezinformacija ključna u zaštiti Balkana od povratka u haos ratnih godina 90-ih, u kojima je desetine hiljada ljudi poginulo zbog raspada bivše Jugoslavije.

"Videli smo da su se američki izbori (2016) takođe suočili sa određenim hibridnim i sajber napadima. Amerikanci mogu nešto da nauče od nas o potencijalnim pretnjama po njihov sistem i mreže budući da je Crna Gora pravi primer sveobuhvatnog napada pre izbora", rekao je Bošković u intervjuu.

Jedan od zlonamernih softverskih napada pogodio je crnogorsko Ministarstvo odbrane i to preko običnog mejla i tada je izgledalo da je napad iz zemlje članice NATO, a u stvari je bio hakerski napad.

"Kada je zaposleni kliknuo na atačment u mejlu, svi kompjuteri u mreži bili su pogodjeni i hakeri su mogli da čitaju sve podatke koji su se nalazili u mreži", rekao je Bošković.

Američka komanda za borbu protiv sajber napada (USCYBERCOM) u saopštenju je istakla projateljstvo sa Crnom Gorom, sa kojom već drugi put saradjuje.

"Operacije tima su deo napora da se trajno angažuju protivnici u sajber-prostoru, radeći na zaštiti kritične infrastrukture zajedno sa vrednim partnerima i saveznicima. Ove odbrambene operacije takođe stvaraju uvid u protivničke sajber pretnje predstojećim američkim i crnogorskim izborima 2020'', navodi se u saopštenju.

Kako ocenjuje američka agencija, Crna Gora, koja se nalazi na Balkanu, je strateška oblast u kojoj Rusija pokušava da obnovi svoj istorijski uticaj i dokazala je da je ključni zapadni saveznik u nestabilnom regionu koji je prošao kroz razorni rat tokom 90-ih godina.

Ruska taktika da potkopa evrointegracije Balkana podrazumeva i anti-zapadnu propagandu napravljenu da omalovažava imidž evropskih demokratija, piše AP i dodaje da su rusje saveznice na Balkanu - Srbija i republika Srpska odlučile da se ne pridruže NATO i da bojkotuju sankcije zapada uvedene Rusiji.

"Pro-ruska propaganda u ovim zemljama prikazuje Zapad kao neprijatelja Srba", piše američka agencija.

strana 1 od 174 idi na stranu