Članice EU podeljene po pitanju francuskog predloga

Brisel -- Neke zemlje članice izrazile su svoju podršku, a druge su uzdržane prema idejama Pariza, kažu u Savetu Evropske unije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Vlakoh
Ilustracija: Depositphotos/ Vlakoh

Pročitajte još:

"Postoje frustracije, na primer Srbija i Crna Gora" VIDEO

Predsedavajuća Saveta Evropske unije Titi Tupurainen izjavila da su ministri Unije na sastanku u Briselu razgovarali o opštem stanju u oblasti politike proširenja i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Iako u Briselu nije bilo konkretne rasprave o francuskom predlogu reforme politike proširenja, neke zemlje članice izrazile su svoju podršku, a druge rezervu prema idejama Pariza, kažu u Savetu.

”Nije bilo zaključaka, ali ideja je da se pošalje jasna poruka o našoj posvećenosti politici proširenja i zemljama Zapadnog Balkana. Svi podržavamo evropsku perspektivu regiona”, rekla je Tupurainenova.

Ona je na kraju sastanka Saveta EU naglasila da je današnja ministarska rasprava početak razgovora o novim koracima u politici proširenja o kojima će tek biti reči u pripremi za razgovore lidera EU planirane za proleće 2020. godine.

Titi Tupurainen je naglasila da se tokom sastanka ministara nije "razgovaralo niti glasalo” o francuskom predlogu, iako su saslušana "razmišljanja” Pariza.

”Čuli smo francuski predlog i bilo je zemalja koje su ga pozdravile i bile pozitivne tim povodom, ali i onih koje su izrazile zabrinutost i oprez. Na kraju, Evropska komisija biće ta koja će dati predloge na osnovu kojih će se razgovarati u Savetu”, zaključila je Tupurainenova.

Na pitanje Tanjuga da li će reforma politike proširenja imati uticaja na Srbiju koja je već duboko u pregovorima o pristupanju sa EU, predsedavajuća Saveta EU kaže da još nema ni nove Komisjie ni novog predloga o mogućoj novoj metodologiji.

Još je rano govoriti o mogućem uticaju na pojedinačne zemlje Zapadnog Balkana. Ono što znamo jeste da se pregovori o pristupanju odvijaju, a da Komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severenom Makedonijom”, kaže Titi Tupurainen.

Ona je zaključila da je zajednička pozicija ministara u Savetu EU da se prvo sačeka da nova Evropska komisija počne da radi i predstavi svoje ideje kako nastaviti s politikom proširenja i njenom metodologijom.

Ovaj vremenski period je specifičan zbog institucionalne tranzicije. Nadamo se da će nova Komisija preuzeti mandat početkom decembra. Sačekaćemo da vidimo koji će pristup Komisija zauzeti”, zaključila je Tupurainenova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu