Predlog proširenja EU ne odnosi se na Srbiju?

Beograd -- Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila da će Srbija otvoriti još jedno poglavlje i ocenila da se predlog proširenja EU ne odnosi na Srbiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositephotos / sashk0
Depositephotos / sashk0

"Važno je da otvorimo bar jedno poglavlje, a mislim da možemo i dva. To nije grandiozan uspeh, ali je dinamika koja pokazuje da uporno radimo, da imamo strpljenje i partnerski odnos, da ne dižemo ruke od procesa reformi", rekla je Joksimovićeva za RTS.

Na taj način šaljemo poruku da smo pouzdan partner, rekla je ona i poručila "neka i EU pošalje poruku da je pouzdan partner, da drži do onoga što je i potpisano i dogovoreno i da se pravila ne menjaju tokom procesa".

"Srbija je pripremila četiri poglavlja - 2 koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, 4 na slobodu kretanja kapitala, 21 transevropske mreže i 14 - transport", navela je ona i dodala da Srbija intenzivno radi na otvaranju i drugih pregovaračkih pozicija - na poglavljima 27 koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, 28 zaštitu i pravo potrošača i javnog zdravlja i na Poglavlju 10 - informaciono društvo i mediji.

Prema njenim rečima, francuski predlog za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana bi se teško odnosio na Srbiju i kako dodaje, bilo bi teško primenjiv na pregovarački proces i Srbije i Crne Gore kao pristupajućih zemlja.

Dodala je da se dokument odnosi na kandidate kao što su Severna Makedonija i Albanija ili potencijalne kandidate BiH i tzv Kosovo.

"Ako bi sve zemlje članice prihvatile taj predlog, to bi značilo da bi Evropski savet tu novu metodologiju morao da ubaci kao deo pregovaračkih okvira onda kada započnu pregovori o pristupanju", rekla je Joksimovićeva i podsetila da je Srbija postala kandidat 2012. a da je pregovore počela 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu