"Non pejper" na stolu lidera EU

Brisel -- Šefovi diplomatija EU raspravaljaju na sastanku Saveta za opšte poslove u Briselu o višegodišnjem budžetu EU, vladavini prava u EU i o proširenju Unije.

Izvor: Beta
Podeli
Adam Berry/Stringer/Getty images
Adam Berry/Stringer/Getty images

Očekuje se da će ministri razgovorati i o francuskom predlogu reforme pristupnog procesa, ali nisu predviđeni zaključci s te rasprave.

Prema francuskom predlogu zemlje kandidatkinje postepeno bi se, u sedam koraka, uključivale u određene politike EU pre nego što postanu punopravne članice.

Osim postepenog pridruživanja izmednjeni pristup evrointegracijama podrazumeva i principe strogih uslova, opipljive koristi i reverzibilnosti, navodi se u non-pejperu koji je Francuska uputila članicama EU krajem prošle nedelje.

"Jednom kada se pregovori otvore, proces integracije se više ne bi zasnivao na otvaranju velikog broja tematskih poglavlja, već na nekoliko uzastopnih faza, koje bi formirale koherentne blokove politika i šemu koju je EU uspostavila, uzimajući u obzir specifične karakteristike svakog kandidata, gde je to prikladno", stoji u dokumentu u koji je agencija Beta imala uvid.

Francuska je u non-pejperu izrazila "nedvosmislenu" podršku pristupanju Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo, a kao i do sada, vladavina prava bi bila ključni stub u procesu pregovora i to bi ostala od početka do kraja, pri čemu je finalni cilj ulazak država Zapadnog Balkana u EU.

strana 1 od 19 idi na stranu