Komesarijat: U Srbiji trenutno boravi oko 4.200 migranata

Prema informacijama republičkog Komesarijata za izbeglice i migrante, u Srbiji je trenutno registrovano 3.502 migranta koji su smešteni u ukupno 16 centara.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Ilustracija: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Procenjuje se da van centara ima još oko 700 migranata, uglavnom u graničnim delovima zemlje ka Hrvatskoj i Mađarskoj, gde čekaju da pređu granicu.

Deo migranata, naročito porodice s decom, u rubnim područjima na granici sa Evropskom unijom nalaze se i godinama, čekajući dozvolu da pređu, budući da je smađarske strane i dalje na snazi restriktivno pravilo da se propušta samo jedna osoba dnevno radnim danima.

"To znači da ako Mađari u ponedeljak propuste porodicu od pet članova, da nikoga drugog neće propustiti te nedelje", navode iz Komesarijata.

Među migrantima koji su registrovani u Srbiji najviše je državljana Avganistana, zatim Iraka, Irana, Sirije i Bangladeša.

I ove školske godine deca koja su smeštena u prihvatnim centrima mogu da pohađaju nastavu s vršnjacima iz Srbije, a takva nastava se ostvaruje u 13 škola širom Srbije, u devet lokalnih samouprava u kojima postoje prihvatni centri za migrante, dok je u Subotici nastava organizovana u samom prihvatnom centru.

Školskim programom su u ovom trenutku obuhvaćena 184 deteta iz prihvatnih centara, od čega 23 deteta pohađa predškolski program, a za svu decu je obezbeđen prevoz tamo gde je potrebno ili pratnja do škole.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migrante, i dalje nema nikakvog interesovanje migranata za ostanak i traženje azila u Srbiji a njihov cilj je odlazak u razvijene zemlje zapadne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu