Vasiljevićeva odgovorila na optužbe Reportera bez granica: Proverite činjenice

Beograd -- Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević reagovala je na izjavu Paulin Ades-Mevel iz Reportera bez granica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot: Prva Tv
Screenshot: Prva Tv

Pročitajte još:

Vasiljevićeva za B92: "Kvalifikovana sam tačno onoliko koliko i Skroza 2008. godine"

Paulin Ades-Mevel u ponedeljak je izjavila za Radio slobodnu Evropu da je zabrinuta zato što je Vasiljevićeva prilikom gostovanja na televiziji Pink desetak puta pomenula novinara N1 Miodraga Sovilja.

Proverite činjenice, pre nego što optužite državu i predsednika za napade na televiziju N1 i novinara Miodraga Sovilja, odgovorila je Vasiljevićeva.

"Niko iz kancelarije predsednika Vučića nije optužio Sovilja za zdravstveno stanje predsednika, već da su posle objave da je predsednik primljen u bolnicu gledaoci televizije N1 počeli da pišu na Fejsbuk stranici te televizije čestitke N1 i Sovilju, poput 'Miodrag Sovilj je izazvao krvni pritisak', 'Sovilj će mu doći glave', 'On je kralj!'", navela je Vasiljevićeva u pismu koje je poslala predstavnicima RSF-a, Evropske i Međunarodne federacije novinara i OEBS-a, prenosi UNS.

"Osećam se dužnom da odgovorim na te optužbe, jer znam da Ades-Mevel ne govori srpski jezik, pa pretpostavljam da joj je neko iz NUNS-a ili N1 poslao lažni transkript onoga što sam rekla", rekla je Vasiljevićeva i dodala da je poslala link emisije "Hit tvit" u kojoj je gostovala s prevodom na engleski jezik.

U tom prilogu, Vasiljevićeva je izdvojila delove iz emisije u kojima kaže da nije problem da novinari postavljaju pitanja i da je predsednik već odgovarao na takva pitanja Insajdera i da je dao obiman intervju za KRIK.

"Ne može se reći da ta pitanja nisu bila teška, ali je odgovorio na svako od njih", istakla je Vasiljevićeva, prenosi UNS.

Prema njenim rečima, nisu problem pitanja, već način na koji su postavljena i to je ono što je bilo neprimereno.

"Nadam se da mladi kolega Sovilj ne razgovara tako sa svojim roditeljima i nadam se da će u jednom trenutku shvatiti da može biti nezavisan i dobar novinar i da to može radi na pristojan način“, navodi se u transkriptu. Ona i ljudi koji zvanično govore u ime predsednika, nisu rekli da je Sovilj kriv za zdravstveno stanje predsednika Vučića i da kolega Jugoslav Ćosić treba da se stidi onoga što je rekao", objašnjava Vasiljevićeva.

"Za deset dana smo bili u pet država, predsednik je imao sastanke sa Makronom, Zaevom i Ramom. Ono što gospodin Ćosić ne zna predsednik Vučić je na događaj u Beogradu na vodi došao posle intervjua za Špigl i Figaro. Da li zaista mislite da su novinari Špigla i Figaroa došli da ga pitaju koliko je visok i lep? Ne, nisu, gospodine Ćosić", navodi u pismu Vasiljevićeva.

strana 1 od 124 idi na stranu