Američki kongresmen: Promena granica nije dobra

Vašington -- Američki kongresmen i predsedavajući Odbora za spoljne poslove američkog Kongresa Eliot Engel kaže da je skeptičan prema ideji promene granica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

On smatra da bi to izazvalo lančanu reakciju koja ne bi bila pozitivna.

"Mislim da bi promena granica bila loša i da to ne bi bilo mudro", rekao je Engel za "Glas Amerike" na albanskom jeziku.

Engel, koji važi za jednog od najaktivnijih i "najtvrdih" albanskih lobista u Vašingtonu, kaže i da Srbija čini snažne napore da delegitimiše Kosovo. "Srbija pokušava da ubedi zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da povuku priznanja. Mi se borimo protiv tih napora", naveo je Engel.

On nije želeo da komentariše lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, koji bi mogao da bude budući kosovski premijer, navodeći da ne može da komentariše "kandidate za premijera".

Rekao je, međutim, da je uveren da će SAD, uz njegovo ohrabrivanje, nastaviti bliske odnose sa albanskom nacijom, albanskim narodom i narodom Kosova.

"Voljan sam da pomognem na bilo koji način, tako da ko god bude izabran, Kurti ili bilo ko drugi, ponudiću svoju pomoć", rekao je Engel.

Govorio je i o razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, navodeći da je slučaj braće Bitići primer "obećanja koje Vučić nije održao" niti je bilo šta u vezi sa tim učinio.

Engel nije direktno odgovorio ni na pitanje o specijalnim izaslanicima za Zapadni Balkan, odnosno pregovore Beograda i Prištine, Metjuom Palmerom i Ričardom Grenelom, ali je rekao da u bilo kom dijalogu koji se tiče budućnosti Kosova, "narod Kosova" treba da ima svoj glas.

On smatra i da SAD moraju da preduzmu aktivniju ulogu i ističe da će, kao čovek koji snažno podržava Kosovo i Albaniju, učiniti sve da se postigne više.

Engel je naveo i da je zabrinut zbog sve većeg broja mladih koji ne pronalaze posao na Kosovu i u Albaniji i koji zato odlaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu