"Non pejper pooštrava uslove, ali pruža bolji pristup fondovima"

Francuski predlog o reformi politike proširenja EU ima dobre i loše strane jer dodatno pooštrava uslove i procedure za pristupanje Srbije i Zapadnog Balkana EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq
Ilustracija: EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Našoj zemlji istovremeno omogućava značajniji pristup strukturnim fondovima, smatra predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

''Ovo jeste neka vrsta dodatnog pooštravanja procedure za pristupanje EU. Ali, kada je u pitanju Srbija, bitna je sektorska integracija za zemlje kandidate i mogućnost da se pristupi određenim strukturnim fondovima EU i dobiju značajnija sredstva'', rekao je Đukanović za Tanjug.

On je napomenuo da francuski predlog predviđa sedam etapa.

Upitan šta francuski ''non pejper'' znači za našu zemlju i njen evropski put, imajući u vidu da je pitanje Kosova i Metohije najvažnije političko pitanje u odnosima Srbije i EU, Đukanović navodi da je problem KiM do sada bilo ''pitanje svih pitanja'' i izrazio uverenje da će ostati i posle ''nove formule'' koju Francuska želi da uvede.

''To će svakako ostati pitanje na kojem će EU insistirati da se, na neki način, uspešno okonča. Francuska, kao i sve države EU, ima stav da je nužno da dođe do ubrzavanja dijaloga Beograda i Prištine i njegovog uspešnog okončanja. Tu nema suštinskih promena'', ocenio je Đukanović.

U Briselu će sutra, na sastanku Saveta opštih poslova, ministri EU razgovarati o situaciji u oblasti politike proširenja i pristupanja Uniji i tom prilikom će prvi put razmotriti i francuski predlog o reformi politike proširenja, ali se ne očekuje konkretizacija zajedničkih zaključaka.

Francuska je prošle nedelje zemljama članicama dostavila na razmatranje neformalni dokument, tzv. "non pejper", odnosno "predlog za diskusiju" u kome je predstavila četiri principa koje Pariz vidi kao osnove za novu metodologiju proširenja EU, a to su - postepeno pristupanje, otvaranje strukturnih fondova EU, ali i striktnija politika uslovljavanja i reverzibilnost procesa proširenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu