Klačar: Bliži se period kada se stvari moraju završiti

Beograd -- Bojan Klačar, direktor CeSID-a, smatra da posle drugog međustranačkog dijaloga o uslovima održavanja parlamentarnih izbora, dolazi period "završavanja stvari".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: B92 arhiva
Foto: B92 arhiva

Pročitajte još:

Saznajemo: EU parlamentarci i SZS dogovorili format dijaloga u hotelu - čemu služi skupština?

"Prva faza razgovora završena je uspešno, s tim što je dosta stvari bilo u procesu. Karakteristika drugog sastanka je što je evropska delegacija (koja posreduje u dijalogu vlasti i opzicije) bila jača nego na početku, i polako se približavamo periodu kada se stvari moraju završiti", rekao je Klačar za TV Prva.

Tema druge faze, kako je dodao, vezana je za medije odnosno za REM. Po usvajanju preporuka, sledi njihova implementacija.

"Kada je reč o izborima, nakon ovog stručnog terena ulazimo u politički teren gde politički akteri koji treba da odluče da li ima uslova treba tu odluku da donesu", rekao je Klačar, dodavši da bi to trebalo da se dogodi sredinom decembra.

Klačar kaže da je birački spisak ažuriran ali da treba voditi računa da će uvek biti procenat ljudi koji žive u dijaspori ili im biračko mesto nije dostupno na dan izbora, odnosno da treba praviti razliku izmedju realnog biračkog spiska i spiska kao pravnog stanja na kome je 6,7 miliona birača.

Govoreći o trenutnim pozicijama političkih stranaka, prema istraživanju javnog mnjenja, Klačar kaže da se nastavljaju trendovi formirani pre šest meseci.

"SNS je stabilno iznad 50 odsto, sa svojim koalicionim partnerima i više od 55 odsto, na drugom mestu je SZS sa oko 12-13 odsto, SPS je stabilan na oko 10 odsto, dok su svi ostali ispod cenzusa, s tim što su SRS i PSG bliže cenzusu", rekao je Klačar.

Zamenik predsednika Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Dejan Đurđević je podsetio da je vlada ove nedelje usvojila tri predloga za izmenu i dopunu zakona o javnim preduzećima, zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i zakona o sprečavanju korupcije, a sledeće sedmice usvojiće i zakon o izmenama i dopunama zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

"Tim setom zakona biće pokrivena jedna od bitnih oblasti o kojoj se diskutuje u ovom dijalogu, a to je zabrana zloupotrebe javnih resursa u političkoj kampanji", rekao je Đurđević.

Paralelno s tim, kako je dodao, vlada je preduzela čitav niz mera za ažuriranje biračkog spiska koji je sada najažurniji od uvođenja višestranačja.

"Zakoni će po redovnoj proceduri biti na dnevnom redu skupštine posle 11. decembra, a biće usvojeni tokom decembra", zaključio je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu