"EU za sve, a NATO ne"

Beograd -- Zapadni Balkan u Evropskoj uniji strateški je interes ne samo država u regionu i EU, već i SAD, izjavio je američki ambasador Entoni Godfri.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Godfri je to rekao u obraćanju na Sedmoj nedelji NATO-a u Beogradu, prenela je Radio slobodna Evropa.

"Integracija Zapadnog Balkana u Zapad mora biti završena. Za nas to znači – članstvo u Evropskoj uniji za sve i članstvo u NATO za one države koje to žele", rekao je Godfri.

On je ocenio da ta vizija zauzima važnu poziciju i u strateškim interesima SAD izrazivši nadu da će izazov koji je stavljen pred države Zapadnog Balkana odlukom Evropskog saveta da ne otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom biti uskoro prevaziđen.

Godfri je pohvalio napredak Srbije u reformama i rezultate ostvarene u oblasti ekonomije, ali i naglasio da su neophodne ozbiljne reforme u drugim oblastima – pre svega – vladavini prava, medijskih sloboda i borbi protiv korupcije.

"Srbija se trenutno nalazi na kritičnoj prekretnici i politički lideri u Beogradu moraju preduzeti ozbiljne reforme kako bi Srbija uznapredovala na svom evropskom putu. Nasilje i pretnje nasiljem novinarima u Srbiji je kritično pitanje. Ambasada SAD i međunarodna zajednica će nastaviti da pružaju svoju podršku kako bi se unapredilo stanje medija u Srbiji", istakao je Godfri.

Kada je reč o saradnji i odnosu Srbije sa NATO, Godfri je pozdravio to što je Srbija usvojila Individualni akcioni plan partnerstva između Srbije i NATO-a (IPAP) za period 2019-2021. godine.

"Drago mi je da vidim da se odnos Srbije sa NATO razvija. Srbija je politički i ekonomski lider i igra ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti i saradnji. U strateškom je interesu SAD da se Srbija razvije kao moderna, demokratska, napredna, evropska nacija, u miru sa svojim susedima, koja u potpunosti poštuje vladavinu prava i prava svih svojih građana", rekao je Godfri naglasivši da SAD u potpunosti poštuju odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 124 idi na stranu