Fabrici: Srbija ima perspektivu u EU

Beograd -- Srbija ima perspektivu u EU i ona se nije promenila, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji i naglasio da će proces proširenja biti prioritet u politici EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora, za koju je napisao deo predgovora, Fabrici je rekao da smo prethodnih nekoliko nedelja pratili razgovore unutar Evropskog saveta koji je alarmirao sve koji su to pratil.

Želim da vas ubedim da Srbija ima perspektivu u EU i da se ona nije promenila. To je ključni prioritet za EU i Srbiju i ceo region. Ono što se desilo u Briselu je nedostaka konsenzusa o jednoj odluci, ali ona nije bila negativna. Savet U je rekao da će proceš proširenja biti jedan od prioriteta u politici EU”, poručio je Fabrici.

On je rekao da se izdanjem Bele knjige meri pritisak i temperatura poslovnog okruženja i da je danas važan dogadjaj za EU kako bi se iz perspektive privrede sagledalo stanje.

“Bela knjiga nam predstavlja razvoj događaja u prethodnih godinu dana, pokazuje oblasti u kojima je potrebno unapređenje i šta se to očkeje od Vlade”, kaže Fabrici. Potrebno je, dodao je, staviti Belu knjigu u širi konekst pristupanja Srbije EU,te da o tome nema nikakvih dilemma, kao što se i predstavnici privrede takođe zalažu za članstvo Srbije u EU.

Fabrici je naveo da je 65 odsto izvoza Srbije je u zemlje EU, u prvih devet meseci porast izvoza iz Srbije u EU je sedam odsto, a porast uvoza iz EU u Srbiju između pet ili 5,5 odsto.

“Imamo jake veze. Srbija koristi šansu za izvoz, isti je slučaj sa stranim direktnim investicijama, tako da 75 odsto stranih direktnih inevsticija dolazi iz EU”, kaže Fabrici.

Takođe, kako je naveo, dokazano je da EU ima odnos poverenja sa Srbijom i da se stiče utisak da Srbija napreduje na evropskom putu.

“Taj proces teče. Naravno, pre nego što se stigne na odredište biće tu još dosta stanica, to nije trka na sto metara, možda bismo mogli da ga nazovemo maratonom, možda je to adekvatniji termin za proces koji se zasniva na reformama”, rekao je Fabrici.

Naglasio je da je vladavina prava prvi prioritet i suština postojanja EU, kao i da je vladavina prava dobra i za privredu i za biznis, u smislu da li se mogu primeniti ugovori i zakoni, da li su mediji nezavisni, šta se čini u borbi protiv korupcije. Sve su to, kako je istakao, elementi koji jačaju privredni rast, ali je dodao i da neki procenjuju da će stopa privrednog rasta biti još veća.

“Predstoji i reforma javne uprave, privatizacija državnih preduzeća, trasparentnost strukturalnih projekata. U oblasti javnih nabavki potrebne su reforme kako bi se steklo poverenje privrede”, napomenuo je Fabrici, te naveo da je dosta sličnosti u zaključima Bele knjige i zaključima Evropske komisije, koje se odnose na smanjenje parafiskalnih nameta, birokratskih procedura, unapređenje katastrarskih procedura, unapređenje tržišta rada i deviznog poslovanja.

Kazao je i da je stopa primene preporuka iz Bele knjige porasla, ali da ambicije treba da budu veće kako bi se dostiglo bar 50 odsto preporuka koje su navedene. “Privrednicima je potrebna predvidivost, ne vole iznenađenja, njih treba konsultovati”, rekao je Fabrici i naveo da se uspeh u pristupanju EU meri otvaranjem i zatvaranjem poglavlja, ali da su to tehničke stvari, dok su suštinske reforme koje će uroditi plodom.

Srbija je svakakao postigla napredak, ocenio je, "u nekim oblastima veći, u nekim manji", ali je dodao da predstoji još posla, te da je njegov tim posvećen ubrzanju čitavog procesa.

Na kraju je poručio: "Nadam se da kada se budemo videli sledeće godine da ćemo uspeti da dostignemi tu cifru od 50 odsto primenjenih preporuka".

strana 1 od 124 idi na stranu