Bolsonaro nazvao bivšeg predsednika "nitkovom"

Brazilija -- Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je na svom Tviter nalogu svog levičarskog rivala Luisa Inasija Lulu da Silvu nazvao "nitkovom".

Izvor: Tanjug
Podeli
Gettyimages/Bruna Prado
Gettyimages/Bruna Prado

On bivšeg predsednika Brazila, koji je pušten iz zatvora, nije nazvao po imenu.

Kako prenosi Rojters, Bolsonaro je sugerisao da je Lula, koji je bio predsednik od 2003. do 2010. godine, "nitkov" i pozvao svoje sledbenike da se okupe oko vladinog desničarskog programa, rekavši da ne bi trebalo dozvoliti da se "nova faza oporavka Brazila" odbaci.

Ekstremno desničarski predsednik Brazila zatražio je od "slobodoljubivih" Brazilaca da "ne daju municiju nitkovu" koji je "trenutno slobodan, ali pun krivice" nakon što je bivši šef države pušten iz zatvora, ne pominjući Lulu po imenu.

Sudija je naredio da se Lula pusti na slobodu u petak, nakon što je Vrhovni sud doneo rešenje kojim se prekida obavezno zatvaranje osuđenih kriminalaca nakon što izgube prvu žalbu. Lula je osuđen na skoro devet godina zbog korupcije.

Očekuje da se u subotu vrati na područje Sao Paula.

Lulu je prilikom izlaska iz zatvora dočekala grupa pristalica njegove Radničke partije, a on je u subotu pozvao na miting u Sindikatu metalaca na periferiji Sao Paula, gde je i započeo svoju političku karijeru, obećavši da će potom nastaviti nacionalnu turneju.

Lula ne može da se ponovo kandiduje do 2025. godine prema brazilskom zakonu o "Čistoj evidenciji" zbog presude za primanje mita. Ali očekuje se da će njegovo puštanje pokrenuti levicu uoči opštinskih izbora sledeće godine, konstatuje Rojters.

Prema presudi Vrhovnog suda donetoj u četvrtak, Lula i ostali osuđeni mogu se naći u zatvoru tek pošto se završi žalbeni proces.

Lula je bo u zatvoru od 2018. godine nakon što je proglašen krivim za uzimanje mita od građevinskih firmi u zamenu za javne ugovore. On je tvrdio da je nevin i da je slučaj protiv njega politički motivisan.

U svom prvom govoru pristalicama ispred zatvora u Kuritibi u petak, Lula je istakao da će se boriti da dokaže svoju nevinost, optužujući, kako je rekao, "pokvarenu" policiju, tužitelje i sudije da "rade na kriminalizaciji levice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu